Наступного року місто прийматиме ювілейний Колоквіум європейських парафій.

 

Наступного року з 27 липня до 1-го серпня Львів прийматиме 30-й, ювілейний, Колоквіум європейських парафій (СЕР), що об’єднує священиків і мирян, які хотіли б надати динамічнішого життя своїм парафіям.

 

Про це ішлося на засіданнях Президії CEP та оргкомітету від України, що відбувались у Львові протягом 9-11 березня, передає РІСУ.

 

На засіданнях визначено дату, тему, гасло та дорослу і молодіжну програми Колоквіуму в Україні.

 

Головна тема заходу – «Хто допомагає нам бути християнами у сучасній Європі», а гасло – «Чи можуть відмінності нас об’єднати?» У межах головної теми учасники говоритимуть про Папу Франциска та Його бачення сучасної Церкви, а також про гідність кожної людини.

 

Гасло і тема повинні ще пройти затвердження експертів CEP – і після цього розпочнеться кропітка праця з підготовки цього велелюдного саміту у Львові. Очікують на приїзд 150-ти учасників СЕР з різних країн Європи.

 

«До цього часу колоквіуми європейських парафій відбувалися лише у країнах Західної Європи. Після падіння комуністичної системи настала можливість і для країн Східної Європи, зокрема і для католиків східного обряду з України, брати участь у такому релігійному саміті. Життя у Східній Європі дуже відрізняється від того, що ми маємо у Західній Європі, відрізняється воно і в релігійному плані, тому нам надважливо ознайомитися не лише з релігійним життям українських парафій, а й побачити стиль вашого буття, вашу культуру, традиції, звичаї. Нам важливо почерпнути від вас те, чого немає у нас, і поділитися з вами тим, що маємо ми», – наголосив президент CEP о. Антоніо Касар.

 

О. Антоніо Касар також розповів, чому для проведення Колоквіуму європейських парафій в Україні обране саме гасло: «Чи може відмінність нас об’єднати?»:

«Європа сьогодні є дуже секуляризованою і різноманітною. Європейці опинилися перед проблемою, як віра може об’єднати нас, як ми можемо бути єдиними у Тілі Христовім. В Україні та відмінність особливо помітна, тому дуже актуально провести у вас зустріч саме під таким гаслом і прийти до спільного рішення, як ми, такі різні, можемо об’єднатися у Христі».

 

Рух християнських парафій під назвою (СЕР) – Колоквіум європейських парафій – започатковано 1961 року. Кожні два роки представники католиків різних країн Європи збираються на конгрес, у якому беруть участь священики, богослови, експерти і активні миряни, щоб обговорити питання: як бути добрими християнами в сучасному світі, як передати віру наступним поколінням, як шукати нові форми євангелізації? Цей рух розпочався в РКЦ, останніми десятиліттями до нього долучилися і греко-католики України, Румунії Угорщини. Зараз в ньому представлені 35 країн.

12.03.2018