На Волл-стрит відбулося стрімке падіння індексу Dow Jones.

Вслід за ним упали й інші американські та європейські фондові індекси.

 

 

Фондовий індекс Dow Jones у понеділок, п’ятого лютого, впав на 1175 пунктів, тобто на 4,6%, побивши десятирічний антирекорд у абсолютному вимірі. У відсотковому вимірі востаннє таке падіння було зафіксоване 2011 року.

 

Вслід за Dow Jones індекс S&P, який формується на базі показників 500-т найбільш капіталізованих компаній США, також втратив 3,8 відсотка, Nasdaq знизився на 3,7%. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Як припускають експерти, причиною біржевого падіння могло стати те, що в п'ятницю, другого лютого, Міністерство зайнятості США оприлюднило статистику щодо зарплатні. Вона засвідчила, що зарплати американців зросли більше, ніж передбачалося. А зі зростанням зарплат виник ризик зростання інфляції, зумовленої підвищенням витрат.

 

Щоби протидіяти можливій інфляції, американський Федеральний резерв повинен буде підняти облікові ставки. А це, своєю чергою, лякає інвесторів, котрі очікували, що ключова ставка в США підніматиметься не частіше двох-трьох разів на рік.

 

На американське біржове падіння блискавично відреагували майданчики у Європі й Азії. Так лондонський FTSE 100 опустився на 1,46%. Німецький індустріальний індекс DAX в ході вівторкових торгів, шостого лютого, втратив 2,83 відсотка, просівши до рівня 12.328,61 пункта.

 

Японський індекс Nikkei 225 до кінця ранкових торгів впав на 5,3%, а гонконзький Hang Seng – на 4,7%.

 

Російські біржі у вівторок вранці вслід за обвалом на американських і азійських ринках відкрилися зниженням. Індекс московської біржі в перші хвилини торгів впав на два відсотки, а індекс РТС – майже на 3%. Подешевшав і російський рубль: курс долара після відкриття бірж зріс на 11 копійок – до 57,3 рубля, а курс євро – на три копійки (до 70,9 рубля).

06.02.2018