Страченим боївкарям ОУН В.Біласу та Д.Данилишину відкрили меморіальну таблицю.

 

У Львові на будівлі в’язниці, відомої як «Бригідки», у суботу,  23 грудня, відкрили меморіальну таблицю на честь бійців ОУН Василя Біласа і Дмитра Данилишина.

 

85 років тому їх стратили на шибениці на тюремному подвір’ї, передає Радіо Свобода.

 

Згідно з актом обвинувачення, 21-річний Василь Білас і 24-річний Дмитро Данилишин пограбували пошту в Городку, а Дмитро Данилишин нібито поранив співробітника силових структур.

 

«Прокурор відмовився залучати до процесу 19 свідків. "Наглий суд", як його називали у польській юриспруденції, це був фактично військово-польовий трибунал, який без загальних доказів, свідчень, лави присяжних мав видати смертний вирок. Це був суд без слідства. Наперед уже знали, що чекає на Біласа і Данилишина. Це було свідоме покарання, щоби застрашити інших членів ОУН, щоб не продовжували революційну діяльність. Це не суд був, а виконання вироку. Судовий процес викликав велике зацікавлення з боку й української, і польської громадськості, і тодішньої преси. Були масові акції у Західній Україні, Варшаві, Празі. У день страти оуніців дзвонили церковні дзвони по всіх містах і селах Галичини», – розповів під час відкриття меморівльної дошки історик Микола Посівнич.


Меморіальна таблиця страченим бійцям ОУН на стіні тюрми "Бригідки". Фото: Галина Терещук/Радіо Свобода.

 

Встановлення таблиці погодила робоча група, яку створили чиновники Львівської міськради; з тексту, який запропонували громадські активісти написати на дошці, вилучила слова «страчені польською окупаційною владою», це підтримав виконком міськради.

 

Також у 85-ті роковини страти оунівців відбувся молебен на Янівському цвинтарі.

25.12.2017