В Івано-Франківську встановили пам’ятник Опанасу Заливасі.

 

В Івано-Франківську на «стометрівці» встановили пам’ятник художникові Опанасу Заливасі, проект скульптури обрали на конкурсі ще торік, передає Курс.

 

Вартість пам'ятника становить 395 тис. грн.

 

Директор міського департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Орест Кошик повідомив, що офіційне відкриття пам'ятника  відбудеться у понеділок, 27 листопада.


Пам'ятник Опанасові Заливасі в Івано-Франківську. Фото: Курс.
 

Український живописець, відомий шістдесятник Опанас Заливаха народився 26 листопада 1925 року у селі Гусинка Куп'янського району Харківської області.

 

Юність Заливахи минула на далекому сході СРСР і в Сибіру, куди його сім'я втекла з рідної Харківщини від голодомору 1930-х років.

 

1957 року приїхав на практику до Косова. Через 4 роки оселився в Україні, був художником Івано-Франківського художнього фонду.

 

1964 року у співавторстві з Аллою Горською, Людмилою Семикіною, Галиною Севрук та Галиною Зубченко створив вітраж «Шевченко. Мати» до 150-річчя Тараса Шевченка у вестибюлі Червоного корпусу КНУ. Скликана після цього комісія кваліфікувала його як ідейно ворожий, тож вітраж був знищений адміністрацією університету.

 

У 1965-1970 рр. відбував покарання за статтею 62 Карного кодексу УРСР («за антирадянську агітацію та пропаганду») – 5 років у таборі № 385 (Мордовія).

 

Коли вийшов з табору, одружився з Дариною, племінницею Степана Бандери. Вони виховали сина Ярослава та доньку Ярину.

 

Працював у галузі станкового живопису та графіки.

 

Скільки робіт створив Опанас Заливаха, нікому достеменно не відомо. Лише 2003 року він видав свій перший альбом.

 

Удома художник тримав іконостас загиблих товаришів: Івана Світличного, В'ячеслава Чорновола, Алли Горської. Хотів відкрити свій музей.

 

Помер 24 квітня 2007 року в Івано-Франківську.

24.11.2017