Президент Зімбабве подав до демісії.

Принаймні про це повідомив спікер парламенту країни Джейкоб Муденда.

 

 

За словами Муденди, про свою відставку президент Роберт Муґабе сповістив депутатів письмово. «Я, Роберт Ґабріель Муґабе, згідно з пунктом 96 Конституції Зімбабве, заявляю про свою відставку», – говориться, зокрема, в тексті листа, який Муденда зачитав депутатам. Про це повідомило радіо ВВС.

 

Після прочитання листа в залі засідань парламенту депутати влаштували овацію. Тисячі зімбабвійців вийшли на вулиці, щоб відсвяткувати цю подію. Повний текст президентського послання з'явився в інтернеті, однак сам Муґабе досі не зробив жодних публічних заяв з цього приводу.

 

Нагадаємо, що Роберт Муґабе фактично був архітектором незалежності Зімбабве і багаторічним правителем країни. Офіційно він обійняв посаду президента 31 грудня 1987 року, але фактично перебував при владі ще з 1980 року, коли британська колонія Південна Родезія стала незалежною і змінила назву на Зімбабве.

 

Економічні негаразди в Зімбабве тривають вже давно, проте суспільна напруженість почала наростати в листопаді, після того як Муґабе звільнив з посади віце-президента Еммерсона Мнанґаґву. Таким чином, як вважають експерти, 93-річний Муґабе хотів провести на президентську посаду свою молодшу на 40 років дружину Ґрейс Маруф.

 

Своє невдоволення висловило передовсім армійське командування країни. Зокрема, головнокомандувач збройних сил Зімбабве генерал Костянтино Чівенґі заявив, що армія готова до рішучих дій, щоб покласти край кадровим чисткам, які проводить Муґабе.

 

17 листопада військовики взяли під варту Роберта Муґабе і його родину. У країні проходили багатотисячні акції з вимогою до президента піти у відставку. Проте 19 листопада Муґабе виступив зі зверненням до нації і заявив, що не збирається полишати своєї посади. Того ж дня правляча партія ЗАНУ-ПФ змістила Муґабе з посади свого голови й висунула йому ультиматум: подати до демісії добровільно або позбутися крісла внаслідок імпічменту. У вівторок, 21 листопада, парламент мав розпочати процедуру імпічменту.

21.11.2017