Озонова діра – така, як 1988 року

 

Озонова діра над Антарктикою цьогоріч незвично мала та слабко виражена. Вимірювання засвідчують: з площею приблизно 20 мільйонів квадратних кілометрів вона зменшилася до рівня 1988 року. Проте причини розслаблятися і скасовувати тривогу немає, наголошують учені. Позитивний результат цьогорічних розвідок спричинений на диво теплою зимою в Антарктиці, а не тривалим загоєнням озонової рани.



Озонова діра над Антарктидою в вересні 2017-ого: що синіше, то тонший озоновий шар. Зображення: NASA/NASA Ozone Watch/ Katy Mersmann.

 

Земний озоновий шар – найважливіший захисник планети перед шкідливим ультрафіолетовим випромінюванням Сонця. Проте в момент підписання Монреальського протоколу 1987 року людство вивільнило стільки руйнівних для озону речовин з вмістом хлору і брому, що захисний шар зазнав сильних ушкоджень. Навіть сьогодні, 40 років після заборони цих речовин, озонова діра над Антарктикою росте. І над Північним полюсом озоновий шар стає все тоншим.

 

Яка ситуація з озоновим шаром 2017 року, з’ясували учені з NASA та Національного управління океанічними й атмосферними дослідженнями в США. Вони постійно слідкують за станом антарктичної озонової діри з допомогою супутників, а також завдяки вимірюванням американської антарктичної станції та через метеозонди, встановлені на Південному полюсі.

 

Результат: «Антарктична озонова діра цьогоріч на диво мало виражена», – повідомив Пол Ньюман (Paul Newman) з Центру космічних польотів імені Р. Ґоддарда від NASA. Всередині вересня розширення озонової діри ледь сягнуло 20 мільйонів квадратних кілометрів і до жовтня навіть трохи зменшилося. Тож зараз озонова діра – найменша з 1988 року, пояснили вчені.

 

Також концентрація озону всередині озонової діри менша, ніж в попередні роки: науковці визначили середній показник 136 одиниць Добсона (востаннє він був на цьому рівні також 1988 року).

 

«Раніше на певних висотах стратосфери ми періодично фіксували показник нуль, – розповів Браян Джонсон (Bryan Johnson) з Національного управління океанічними й атмосферними дослідженнями. – Цього року озонові показники над Південним полюсом не дорівнювали нулю в жодному з вимірювань».

 

Проте: озоновий шар над Антарктикою все ще проріджується, наголошують учені. Адже нормальні показники озонового шару повинні становити 300–500 одиниць Добсона. Це відповідає приблизно трьом–п’яти міліметрам ширини шару чистого озону. Лише в такому випадку він може належно фільтрувати ультрафіолетове випромінювання від Сонця й перешкоджати завданню великої шкоди людям, тваринам, рослинам.

 

Проте, незважаючи на всі позитивні результати, причин розслаблятися немає, наголошують учені. Озонова діра зменшилася через спеціальну погодну поведінку, і це не можна трактувати як ґрунтовий доказ швидкого загоєння озонової діри. Згідно з оцінками вчених, закритися вона може 2050 або 2070 року.

 

Причиною зменшення озонової рани 2017-ого вважають на диво теплу зиму над Антарктидою, пояснив Ньюман з колегами. Антарктичний вихор – згусток повітря, що кружляє над Антарктикою в зимовий період, – став нестабільнішим і теплішим, ніж зазвичай, через що виникло менше полярних стратосферних хмар. Власне їх вважають середовищем, в якому відбуваються реакції, що руйнують озон.

 

Окрім того, тільки недавно науковці виявили, що в атмосфері різко зростає емісія іншого озоноруйнівного газу. Йдеться про дихлорометан. Якщо ця тенденція збережеться, то загоєння озонової діри може потребувати додаткових 30 років, попереджають учені.

 


Ozonloch so klein wie zuletzt 1988

NASA/ Goddard Space Flight Center, 06/11/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

 

06.11.2017