Диґіталізація репутації

Не за горами час, коли репутація, нароблена в одному місці, буде легко переноситися на інший ринок

 

 

Виникнення ринків оренди найрізноманітніших товарів – це одна зі складових загальнішого світового тренду, розвитку економіки спільного споживання. До неї ж відноситься і виникнення пірингових ринків користування товарами і послугами – каршеринґ (Uber), гостьових мереж (Airbnb), спільнот обміну домашніми тваринами (Borrowmydoggy) і т. д. Ці ринки, неможливі ще років двадцять тому, з'явилися завдяки можливості візуалізації репутаційного капіталу учасників. Ключовий механізм будь-якої економічної системи – це вибудовування розподіленої довіри або довіри чужим. Ви маєте ладні бути підвозити незнайомців, позичати їм свого пса або навіть пускати їх у свою хату. Розвиток технологій сприяє створенню спільнот з високим рівнем довіри. Учасники ринку легко оцінюють поведінку один одного при укладанні угод, виставляючи рейтинги за низкою критеріїв. З одного боку, водій таксі тепер може не брати замовника з низьким рейтингом або призначати йому вищу ціну, щоб компенсувати можливий ризик. З іншого ж боку, сама компанія-творець ринку з часом викидає зі спільноти аґентів з надто низькими рейтингами. Репутація тепер виражається числами, які сторони ринку легко розуміють.

 

На думку Рейчел Ботсман, популяризаторки ідеї спільного споживання й авторки нашумілої книги What's Mine is Yours: How Collaborative Consumption is Changing the Way We Live [Що моє є твоїм: як спільне споживання змінює спосіб нашого життя], світ зараз перебуває на порозі кардинальної перебудови соціо-економічних систем. В XX столітті з'явилася система банківського кредиту, яка реорганізувала споживання і за рахунок кредитних рейтингів визначила, хто до чого має доступ. В XXI столітті наше уявлення про багатство, ринки, владу змінить репутаційний капітал із пірингових систем, але не тільки.

 

Як? Дуже просто. Не за горами час, коли репутація, нароблена в одному місці, буде переноситися на інший ринок. Пошукові системи почнуть легко генерувати репутаційні рейтинги за тими слідами, які ми лишаємо в інформпросторі. Наприклад, десь академічна спільнота викрила плагіат в дисертації якогось чиновника. Шум-гам, розбираються, чиновник відбивається, навіть посаду зберігає, але сумніви лишаються. Їде потім бідолаха з сім'єю відпочивати за кордон, збирається взяти машину напрокат. А йому у відповідь: «В нас є підозра, що ви – нечесна людина. Google каже, що у вас низький репутаційний рейтинг. Платіть вдвічі більше». Або, найімовірніше, алгоритм ціноутворення на послугу просто загне ціну ще на етапі бронювання.

 

Отож – якщо ви, може, сумнівалися – дбати про репутацію краще почати просто вже. Нова книга Ботсман Who Can You Trust? [Кому можна довіряти] про все про це виходить вже у листопаді.

 


Максим Буев
Цифровизация репутации
Ведомости, 30.10.2017
Зреферував О.Д.

 

 

31.10.2017