В ЄС назвали чотири умови для ефективного впровадження Угоди про асоціацію.

 

Голова представництва ЄС в Україні Г'ю Мінгареллі заявив, що Україна має виконати чотири основні умови для ефективного впровадження Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, зокрема забезпечити потужну координацію між урядом та парламентом.

 

Про це Мінгареллі сказав на засіданні Кабінету Міністрів у середу, повідомляє аґенція УНІАН.

 

"Наш досвід говорить про те, що необхідно виконати чотири умови для ефективного впровадження Угоди про асоціацію. Перша умова – слід забезпечити потужну координацію між різними міністерствами, які задіяні у впровадженні Угоди про асоціацію. Це означає, що віце-прем'єр-міністр і урядовий офіс з питань європейської інтеграції повинні отримати реальну можливість для забезпечення координації такої роботи", – сказав голова представництва.

 

По-друге, наголосив Мінгареллі, на ранніх етапах необхідно задіювати парламент. "Це означає, що кожного року уряд і Верховна Рада повинні спільно визначати план дій пріоритетних заходів, які мають бути спільно виконані як урядом, так і ВР. А ще перед кожною сесією уряд має чітко визначати ті пріоритетні заходи, які мають бути впроваджені в парламенті", – пояснив амбасадор.

 

Водночас, по-третє, як підкреслив дипломат, регулярно мають відбуватися зустрічі між усіма зацікавленими сторонами: уряд, профільні міністерства, відповідні комітети ВР і представництво ЄС в Україні – щоб оцінити стан впровадження Угоди про асоціацію, усунути перешкоди, які стоять на шляху інтеграції, і разом визначати можливі рішення.

 

"Четверта умова – слід забезпечити ефективну комунікацію у ставленні до Угоди про асоціацію, яка могла би пояснити кожному українцеві, які переваги має європейська інтеграція", – підкреслив Мінгареллі.

 

25.10.2017