Чеські архівісти розпочали оцифрування архіву СБУ періоду Радянського Союзу.

 

У Львові вперше за допомогою архівістів з Чехії реалізовується проект оцифровки архіву спецслужб, повідомив генеральний директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, передає IA ZIK.

 

Партнерами проекту з української сторони є обласне управління СБУ у Львівській області, обласний архів СБУ, меморіальний музей «Тюрма на Лонцького».

 

«Вдячні за те, що дали можливість працівникам наукового інституту вивчення тоталітарних режимів працювати з архівами і фондами, оцифровувати документи, що стосуються долі людей, зокрема громадян Чехословаччини єврейського походження, які внаслідок нацистських і радянських репресій опинилися на території Львівської області колишнього Радянського Союзу. Як відомо, багато з них ніколи вже не повернулися до Чехословаччини», – сказав консул Республіки Чехія у Львові Ігор Шедо.

 

Начальник Управління СБ України у Львівській області Олександр Ткачук зазначив, що співпраця їхнього архіву на регіональному рівні відбувалася і раніше, але нарешті вона набула масштабів, що дасть можливість науковцям, дослідникам і широкій громадськості ознайомитися з архівними матеріалами.

 

Ця робота стала можлива після того, як був прийнятий закон України «Про доступ до архівних матеріалів репресивних органів комуністичного режиму».

 

Олександр Ткачук зазначив, що доступ до архіву спецслужб є відкритим, тобто всі, кого цікавить доля їхніх родичів, які стали жертвами режиму, можуть прийти і скористатися послугами архіву й у найближчому майбутньому отримати копії цих справ в електронному вигляді.

 

Представник дослідницького інституту вивчення тоталітарних режимів (USTR) Чеської Республіки Адам Граділек подякував львівському архіву за можливість доступу до матеріалів, що стосуються доль колишніх громадян Чехословаччини.

 

«За останні два тижні, відколи ми активно працюємо, вдалося оцифрувати 600 справ. Документи цих справ стосуються громадян не лише Чехословаччини, а й Польщі, Австрії, Угорщини. Півтора року тому ми почали вивчати справи цих фондів, щоб відібрати документи, які стосуються громадян Чехословаччини, і зараз ми їх оцифровуємо. Потім зможемо оцифровувати справи не лише громадян Чехословаччини, а й усіх інших країн», – сказав Адам Граділек.

 

Начальник архівного підрозділу Управління СБ України у Львівській області Вікторія Бурмас розповіла, що їхній архів (розташований за адресою Львів, вул. Бандери, 1) розпочав працювати у 1945 році, він налічує близько 60 одиниць зберігання, з них 48 тисяч – це реабілітовані, вісім тисяч – не реабілітовані громадяни.

18.10.2017