Розпочалось відзначення 400-річчя Чину св. Василія Великого.

 

Сьогодні, 14 вересня, у Будинку вчених у Львові відбулось офіційне відкриття Міжнародної наукової конференції «Чин святого Василія Великого – історія, сьогодення, перспективи» з нагоди 400-ліття Чину св. Василія Великого, інформує прес-служба Львівської міськради.

 

Конференція триватиме до 17 вересня.

 

Головна мета заходу – відтворити історію і внесок Василіянського чину задля розвитку свідомого суспільства у нашій країні. Під час конференції також презентуватимуть шість нових видань з історії Василіянського чину українською, російською, польською та литовською мовами. 

 

Василіянський чин святого Йосафата – це офіційна назва, яку прийнято на Генеральній капітулі у 1931 р. для підкреслення ролі і значення св. Йосафата Кунцевича в упорядкуванні сучасної моделі василіянського життя, оскільки така назва краще відповідала тодішньому станові чину (Декрет Конгрегації для Східних Церков від 12.05.1932 р., потверджений Пієм ХІ).

 

Василіянський чин поділяється на провінції, які складаються з монастирів й резиденцій (так називаються монастирі, які мають менш ніж 6 ченців). Провінції, як правило, розташовані в межах однієї держави. На 2005 рік існували такі василіянські провінції: Найсвятішого Спасителя в Україні (до якої з 1992 р. долучена Закарпатська провінція св. Миколая), яка включає 29 монастирів і резиденцій, Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії в Аргентині (3 мон.), св. Йосифа у Бразилії (15 мон.), Пресвятого Серця Ісусового в Канаді (10 мон.), св. Стефана в Угорщині (5 мон.), Покрови Пресвятої Богородиці у Польщі (4 мон.), св. апостолів Петра і Павла у Румунії (3 мон.), св. Кирила і Методія у Словаччині (6 мон.) та Успення Пресвятої Богородиці в США (7 мон.).

14.09.2017