Діти більше вчаться на історіях про людей

 

Численні дитячі книжки та фільми розповідають про олюднених тварин. Однак така стратегія може виявитися неефективною, принаймні тоді, коли діти мають засвоїти норми соціальної поведінки, вважають учені. У цьому випадку їм потрібно розповідати казки, де головними героями є люди.





Зображення: detailblick-foto / stock.adobe.com.

 

Дітям легше зрозуміти мораль казки, якщо головні ролі в ній належать людям. Про це у фаховому віснику «Developmental Science» повідомила команда вчених, які працювали під керівництвом Патриції Ґане (Patricia Ganea) з Університету Торонто (Канада).

 

Експеримент, який вони здійснили, відбувався у кілька етапів. Спочатку науковці вручили чотири- та шестирічним дошкільнятам по десять наклейок, якими діти могли добровільно поділитися з іншими дітьми. Але з цього нічого не вийшло.

 

Потім маленьким піддослідним учені читали казку, основна мораль якої зводилася до того, що потрібно ділитися. На цьому етапі дітей розділили на три групи. Для однієї групи учасників вихователі читали казку про людей, інші діти слухали цю саму історію, але з олюдненими тваринами в головних ролях: такі звірі мали одяг і розмовляли. Третя, контрольна група, слухала розповідь на зовсім іншу тему.

 

Врешті дошкільнята отримали десять нових наклейок, якими вони знову ж таки при бажанні могли поділитися з іншими.

 

Згідно з результатами, в другому випадку шляхетніше поводилися лише ті діти, які слухали історію, де головними героями були люди. Діти, яким розповіли казку про тваринок, ділилися навіть менше, ніж напередодні, як і учасники контрольної групи.

 

«Отримані результати узгоджуються зі все більшою кількістю розвідок, що засвідчують: діти легше засвоюють знання з тих історій, які їм здаються реалістичними», – пояснила Ґане. Незважаючи на те, що чимало сучасних дитячих книжок, фільмів і відеоігор розповідає про людиноподібних тварин, дітям складніше переносити соціальні уроки з таких розповідей у свій будень, вважають учені. Ймовірно, це можна пояснити тим, що малюки не бачать сильної схожості між собою й тваринами, що розмовляють.

 

Тож якщо батьки та вчителі хочуть донести до дітей спеціальне повідомлення, їм краще братися за книжки з історіями про людей, радить Ґане з колегами.

 

Попередні розвідки також продемонстрували, що вид і спосіб ілюстрування книг може визначати успішність навчання. Так, якщо діти, слухаючи казку, дивляться лише на одну картинку, розміщену на подвійному аркуші, то засвоюють нові слова легше, ніж в тому випадку, коли книжка рясно вкрита ілюстраціями.

 

 

Daniela Zeibig

Kinder lernen mehr aus Geschichten über Menschen

Spektrum.de, 18/08/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

31.08.2017