Міністр соцполітики пояснює високі витрати українців на їжу культурою споживання.

 

Міністр соціальної політики України Андрій Рева вважає, що висока частка витрат на продукти харчування у структурі видатків українців зумовлена особливостями культури споживання та травматичною історичною пам'яттю.

 

Про це Рева сказав у інтерв'ю телеканалу "112-Україна", коментуючи підсумки дослідження про те, що українці витрачають на продукти понад 50% своїх доходів. 

 

"Не хочу нікого образити, але я не пам'ятаю, щоби хтось із Державного комітету статистики ходив по домогосподарствах наших людей і рахував, скільки вони з'їли хліба, м'яса і всяких інших продуктів харчування. Я так розумію, що статистику ведуть на підставі офіційних продажів через відповідні мережі магазинів, які займаються торгівлею. Звертаю увагу на те, що з цієї статистики вилетіло практично все, що люди купують на базарах, все те, що купують "з рук", і багато багато чого іншого", – зазначив міністр соцполітики.

 

"У нас зовсім інша культура споживання продуктів. І раціон, ніж, наприклад, у людей, які живуть на Заході", – додав Андрій Рева.

 

Чиновник пригадав, як 2007 року вперше потрапив у Сполучені Штати Америки. "Перші три дні я там ледь не помер від голоду, я вам чесно скажу. Не тому, що там їсти було нічого, а тому що їсти те, що їдять вони, – було дуже складно. По-перше, раціон складався, як правило, з різного роду зелені, і ти відчуваєш, що коли вживаєш всю цю їжу – вона, може і здорова – але нашій людині без сала, без м'яса [важко обійтися]", – ствердив Рева.

 

"Коли ми говоримо про те, що німців 14% [видатків], а ми 50% витрачаємо – знаєте, тут теж система пріоритетів. Я пам'ятаю свого батька покійного. Він помер в віці 61-го року. Він був круглим сиротою – його батько на фронті загинув, мама померла від голоду в 47-му році. Він вважав головним пріоритетом своїм усе життя (дитинство в нього було голодним), що головне – це добре поїсти. І він вважав, що можна відмовитися від якихось речей, але здорове повноцінне харчування – то є надзвичайно важливо. І він вважав, тут не має бути ніяких обмежень", – пригадав собі міністр.

 

"Наші люди мають таку традицію історичну – голодомори, війни і все інше – воно змушувало людей все-таки трошки ставитися до проблеми харчування не так, як це роблять в інших країнах", – констатував Андрій Рева.

 

"Німці – вони трошки інакше їдять, в них раціон інший. Будучи теж в Німеччині, я теж бачив, що культура харчування надзвичайно відрізняється від нашої. Тому, звичайно, враховуючи, що ціни на продукти харчування і в нас, і в Німеччині приблизно однакові... Якщо вони їдять менше – не тому, що вони не мають можливості – а тому, що культура харчування така – звичайно, вони витрачають набагато менше у порівнянні з нашими людьми", – вважає міністр.

 

Поза тим, Андрій Рева нагадав, що в Україні, згідно з інформацією науковців у галузі демографії, 60% населення перебуває за межею бідності. "Звичайно, можливості матеріальні людей впливають на цей процес", – визнав він.

 

"Люди не стали менше їсти. Але розподіл цих продуктів відбувся по такій нерівномірній шкалі: ті, хто мають доходи хороші – почали їсти якіснішу їжу, дорожчу і, можливо, більше делікатесів. А величезній масі людей сьогодні не вистачає на елементарні речі – на хліб, на молоко, на предмети першої необхідності. І от ця нерівномірність у можливостях – вона є більшим злом, ніж вимірювати в кілограмах, скільки продали в певній мережі тих чи інших продуктів", – резюмував український міністр.

 

10.08.2017