Містяни вшанували молитвою жертв Скнилівської трагедії.

 

Сьогодні, 27 липня, минає 15 років від дня Скнилівської трагедії, в якій загинули 78 людей. Зранку відбулася Божественна Літургія в каплиці Всіх святих українського народу і пам’яті жертв Скнилівської трагедії, а потому – Парастас.

 

27 липня 2002 року на Скнилівському аеродромі святкували 60-річчя 14-го авіаційного корпусу ВПС України. Фігури вищого пілотажу виконували пілоти першого класу групи «Українські соколи» полковники Володимир Топонар і Юрій Єгоров. Подивитися шоу прийшло близько 10 тисяч глядачів.

 

О 12:52 за місцевим часом Су-27УБ при завершенні фігури вищого пілотажу «напівпетля» зачепив стабілізатором дерево, потім крилом бетонне покриття рульової доріжки, а далі врізався в Су-17М4Р на землі, правим крилом зачепив штурманський ліхтар, виконавши три оберти навколо осі центроплану, впав у натовп людей, які зібралися на аеродромі подивитися авіашоу.

 

Літак вибухнув і запалав. Обидва пілоти катапультувалися вже після контакту з землею і зазнали лише незначних пошкоджень внаслідок перенавантажень при катапультуванні. Близько 20-ти машин швидкої допомоги та пожежні команди було направлено для рятування потерпілих.

 

Пізніше на місці контакту літака із землею було знайдено останки 12-ти людей.



Інфографіка: телеканал24

 

У день трагедії тодішній міністр оборони країни Володимир Шкідченко подав рапорт про відставку, але його не прийняв Президент України Леонід Кучма. Натомість було звільнено з посади головнокомандувача ВПС України генерал-полковника Віктора Стрельникова та командувача 14-го авіаційного корпусу Сергія Оніщенка. Ще трьох генералів — працівників відомства заарештувала військова прокуратура.

 

До відповідальності за трагедію притягнули 10 осіб. Посадовців, причетних до організації авіашоу, та льотчиків було визнано винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту. До шести років тюремного ув’язнення було засуджено генерал-майора Анатолія Третьякова, який виконував обов’язки командувача 14-го авіційного корпусу.

 

Також п’ять років отримав керівник польотів із землі підполковник Юрій Яцюк. Льотчик Володимир Топонар отримав 14 років ув’язнення, а льотчик Юрій Єгоров — 8 років. Також було порушено справи проти чотирьох інших генералів ВПС України. Пілоти відмовилися визнавати себе винними. Деякі постраждалі також висловили невдоволення розслідуванням і мали намір скаржитися до Європейського суду.

 

7 листопада 2007 року своїм указом Президент Віктор Ющенко помилував деяких обвинувачених у цій справі, зокрема Анатолія Третьякова, скоротив строк ув’язнення Юрію Єгорову з восьми до трьох років.

27.07.2017