Вірменія передала Росії вбивцю сім'ї в Гюмрі.

Йдеться про російського військовослужбовця Валерія Пермякова, котрому вірменський суд виніс вирок – довічне ув’язнення.

 

 

«Передача Пермякова російській стороні відбулася згідно з Московською конвенцією 1998 року про передачу засуджених до позбавлення волі для подальшого відбування покарання», – йдеться в заяві прес-служби Міністерства юстиції Вірменії.

 

Як повідомив вірменський інформаційний портал News.am з покликом на Мін'юст Вірменії, за підсумками перемовин із російською стороною досягнуто домовленості про надання в майбутньому відомостей про відбування Валерієм Пермяковим покарання в пенітенціарній системі РФ.

 

Раніше повідомлялося про те, що до Міністерства юстиції Вірменії надійшло рішення суду Російської Федерації про визнання вердикту, винесеного 23 серпня 2016 року судом першої інстанції Ширакської області Вірменії щодо Валерія Пермякова, і його виконання на території РФ. «Рішення суду РФ гарантує неухильне виконання вердикту в порядку, встановленому міжнародними угодами між Вірменією і РФ», – наголошувалося в заяві прес-служби Міністерства юстиції Вірменії.

 

Трагедія сталася 12 січня 2015 року. Згідно з обвинувальним висновком, солдат російської бази Валерій Пермяков самовільно залишив пост, прихопивши автомат. Через вікно він пробрався в будинок Аветисянів і застрелив мешканців будинку: Аїду Аветисян, Асмік Аветисян, Сергія Аветисяна, Армена Аветисяна, Араксом Погосян і маленьку Асмік Аветисян. Потім завдав п'ять ударів маленькому Сергійкові Аветисяну. Дитина померла в лікарні сім днів по тому. 

 

Розстрілявши сім'ю, Валерій Пермяков перебрався в знайдений в будинку одяг і зник, взявши з хати трохи грошей і мобільні телефони убитих. При цьому власну форму зі зазначенням імені та прізвища власника, а також автомат він залишив у будинку Аветисянів.

 

Згодом Валерія Пермякова затримали російські прикордонники, які охороняли вірмено-турецький кордон. Злочинець намагався перебратися на територію Туреччини.

 

У серпні 2015 року військовий суд Росії засудив Пермякова до десяти років колонії суворого режиму за дезертирство і розкрадання зброї.  

 

Через рік, 23 серпня 2016 року, суд Ширакської області Вірменії визнав Валерія Пермякова винним за всіма пунктами звинувачення – вбивство семи членів родини Аветисян (п.5 і 8 ч.2 статті 104 КК Вірменії), розбійних нападах (п.3 і 4 ч.2 статті 175), спроба незаконного перетину кордону (ч.1 статті 34-329). Він отримав довічний термін.

 

На суді родичі загиблих висунули щодо Росії позов з вимогою про компенсацію на суму 450 тисяч євро. Адвокат родичів пояснював, що Пермяков ще раніше був визнаний розумовими неповноцінним, утім російське командування все одно відправило його служити за кордон і видало йому зброю. Юрист наголосив, що Росія несе відповідальність за дії військовослужбовців своєї бази.

19.05.2017