Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження проти вбивці Хасевича.


 

Генеральна прокуратура розпочала розслідування за фактом убивства художника Ніла Хасевича.


 

Про це повідомляє організація "Національний центр правозахисту", якій раніше вдалося отримати архівні документи, які підтверджують, що операцією облави на криївку з Нілом Хасевичем і ще двома повстанцями у 1952 році керував Борис Стекляр – 94-річний каґебіст, який мешкає у Рівному. Минулого літа Стекляр, який раніше хизувався вбивством Хасевича й писав про це у мемуарах, намагався через суд засекретити свою особову справу в СБУ.


 

"13 квітня 2017 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п.п.1, 8 ч.2 ст.115 КК України за фактом вчинення в березні 1952 року працівниками управління міністерства безпеки умисного убивства двох і більше осіб на території Рівненської області", – йдеться у листі від Генеральної прокуратури, що його отримав "Національний центр правозахисту".


 

"Справа унікальна та не має аналогів в Україні. Вчинок Стекляра, офіцера КҐБ, не має терміну давності. Злочин через десятки років залишається злочином. Вбивство Хасевича, борця за незалежність, має розслідуватися, і кожний причетний отримає вирок", – прокоментували в центрі.


 

Як писав Z, в оприлюдненому нещодавно документі – а йдеться про "спецповідомлення" "про ліквідацію члена крайогого проводу ОУН на Північно-Західних українських землях – "Зота", він же "Рибак", датоване 11 березня 1952 року (тиждень по смерті Хасевича), – зазначено, що Борис Стекляр мав наказ на проведення операції проти художника: "Зокрема для проведення цих заходів в села Сухівці, Радухівка і Новосілки скерували оперативну групу у складі: заступник начальник відділення 2-го відділу УМДБ капітана Стекляра, що входить у склад оперативної групи УМДБ, котра працює над пошуком "Крота" [...]".


 

У рапорті повідомляється, що під час облави на хуторі села Сухівці у криївку кинули дві гранати, а також здійснили два постріли із ракетниці. "Внаслідок цього один бандит був убитий, а два інших бандити, відмовившись здаватися, самі пострілялися", – ідеться у документі. У спецповідомленні викладено коротку довідку на Хасевича: "Серед ліквідованих бандитів упізнали: 1."Зот", він же "Рибак", "Бей", "КВ-37", "3-14" і "85-10" – Хасевич Ніл Антонович, 1905 р. народження, уродженець села Дюксин Деражнянського району Рівненської області, українець, походить із сім'ї священнослужителя, з вищою освітою, закінчив Варшавську академію образотворчого мистецтва [...]".


 

Борис Стекляр та представники його спецгрупи отримали заохочення за проведений напад. "В операції з ліквідації бандглаваря "Зота" і двох інших бандитів добре проявилися наступні оперативні працівники і військовики, котрих прошу заохотити указом МДБ УРСР: подякою і місячним окладом: капітана Стекляра Бориса Єфимовича – заступника начальника відділення 2-го відділу УМДБ Рівненської області [...]", – ідеться у спецповідомленні.


 

Влітку 2016 року Борис Стекляр намагався засекретити власну особову справу і звертався до суду з проханням, аби Феміда заборонила відкривати її для громадськості. Як писав Український інститут національної пам'яті, у своєму позові колишній полковник КҐБ всупереч закону України “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років” просив суд зобов’язати управління СБУ в Рівненській області не надавати його справу №2095 для ознайомлення громадськості. На саме засідання у Рівненському окружному адміністративному суді позивач не з’явився і згодом звернувся до суду із проханням залишити його справу без розгляду.


 

Розстріляна друкарська боївка. Позначки розставили працівники архіву КҐБ. 1 – Ніл Хасевич (Бей-Зот), 2 – Антон Мельничук (Гнат), 3 – В’ячеслав Антонюк (Матвій). З архівної справи


 

26.04.2017