Творець естетики нескорених


У соціальному просторі Львівського муніципального мистецького центру розгорнуто виставку про діяльність художника Української Повстанської Армії — Ніла Хасевича (1905-1952) . Виставку укладено із репродукцій та оригіналів робіт, артефактів, які супроводжували працю митця, історії дизайну для Українського підпілля. Ця експозиція є результатом співпраці Муніципального мистецького центру та Галереї українського військового однострою.

 

Виставка  триватиме до кінця місяця.

 

Ніл Хасевич — випускник Варшавської академії красних мистецтв (художнє навчання хлопцеві з  волинської родини забезпечила залізниця як компенсацію за аварію, внаслідок якої Ніл втратив матір і став безногим інвалідом),  увійшов в історію європейського мистецтва іще до Другої світової війни як графік, відзначений активною виставковою діяльністю та різноманітними преміями. Під час національно-визвольної боротьби українців у 1940-х роках митець став членом ОУН, згодом увійшов до УГВР , присвятивши свій фах створенню символіки УПА, оформленню та видавництву підпільних видань. Під псевдами «Бей-Зот», «Левко», «Рибалка», «333», «Старий», «Джміль» упродовж 1943-1944 років очолював політико-пропагандистську ланку групи УПА «Північ», розробляючи проєкти  бофонів, відзнак, плакатів та агітаційних листівок УПА, а також ескізи Хреста Заслуги і Хреста Бойової Заслуги та медалі «За боротьбу в особливо важких умовах». 150 дереворитів, які  склали видані в США в альбоми «Волинь у боротьбі» та «Графіка в бункерах УПА» (1950-1952 рр.), стали свідченнями на засіданні ООН про повоєнне тривання визвольної боротьби українців в СРСР. Москва розпорядилася ліквідувати митця, який створив візуальний образ збройної стійкості нескореної України. Оточений у криївці, 46-річний художник не дався ворогу живим.

 

«У своєму житті я втратив уже все, але як довго залишиться бодай одна краплина моєї крови, я буду битися з ворогами свого народу. Я не можу битися зброєю, але б’юся різцем і долотом. Я, каліка, б’юся в той час, коли багато сильних і здорових людей у світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива. Я хочу, щоб світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б’ються… Слава Україні! Ніл Хасевич, 1952»

 

Дослідником життєпису та творчості Ніла Хасевича є художник-дизайнер Богуслав Любів (1946 року народження). Разом з дружиною Олександрою Любів 14 жовтня 2002 року вони заснували Галерею українського військового однострою у Львові на площі Ринок, 40. Фактично всі однострої у музеї є реконструйовані та відшиті Богуславом. Також він створив форму для новітньої арміїі України: зокрема парадну форму для ліцею Героїв Крут та Інституту сухупутніх військ імені Сагайдачного. Богуслав Любів має звання заслуженого працівника культури України та є лауреатом премії імені Іларіона і Віри Свенціцьких.

 

 

Виставка вільна для відвідування щодня з 10:00 до 21:00.
Львів, Стефаника, 11
Код на брамі 27

 

Після завершення гостьової експозиції у Центрі на Стефаника, 11, Богуслав Любів відчинить двері музею на площі Ринок, 40 для екскурсій та огляду його колекції та реконструйованих одностроїв українського війська першої половини ХХ століття.

 

 

Графік роботи Галереї українського військового однострою у Львові на площі Ринок, 40 з 1 травня:
11:00 - 17:00
відкриті щодня

Телефон для попереднього запису на екскурсії:
+380 (66) 048 68 12

11.04.2023