В’язні протестували проти закриття СІЗО.

 

Ще 12 квітня в’язні, протестуючи проти нелюдського, за їхніми словами, ставлення, порізали собі вени у Тернопільському міськрайонному суді та в Апеляційному суді Тернопільської області. Наразі їхньому життю нічого не загрожує, адже до них відразу викликали лікарів, інформує Галас.

 

Заступник начальника Чортківського слідчого ізолятора УДПтСУ в Тернопільській області з режиму охорони та оперативної роботи Руслана Дріля розповів, чому стався такий інцидент.

 

«В’язні скаржаться на те, що у судах їх утримують у неналежних умовах. Їх тримають у підвалах, де недостатньо місця, немає теплої води, санвузлів, вентиляції. Раніше у Тернополі був ізолятор тимчасового тримання, але його закрили. Відтак тепер часто бувають і такі випадки, що, чекаючи на інших ув’язнених, тим, у кого вже відбулися суди, доводиться сидіти по кілька годин в автозаку, де взимку дуже холодно, а влітку, відповідно, спекотно. Через це вони неодноразово писали скарги на ім’я суддів, щоб ті якось врегулювали це питання. На Чортківське СІЗО, де дехто з них перебуває, очікуючи на судовий вирок, скарг ні в кого не було», – зазначив Руслан Дріля.

 

За його словами, тілесних ушкоджень собі завдали 12 ув’язнених. Серед їхніх основних вимог – забезпечити належні умови утримання в судах або ж знову відкрити ізолятор тимчасового тримання у Тернополі. Наразі цим інцидентом займається прокуратура.

 

Те, що в’язні влаштували масовий протест, прокоментував також голова Тернопільської ОДА Степан Барна, який пообіцяв донести проблему із відсутністю належних умов утримування до міністра юстиції Павла Петренка.

19.04.2017