Білі американці вимирають

Дослідження інформує, чому смертність у США є вищою серед малоосвічених білих чоловіків

 

 

У Сполучених Штатах білі малоосвічені чоловіки середнього віку вимирають у незвичайному темпі. По суті, їхній процент смертності є вищий, ніж аналогічний показник у латиноамериканців чи чорношкірих того самого віку і того самого рівня освіти. Смертність малоосвічених білих також є значно вищою зараз, аніж була до початку цього століття. Цей феномен є суто американським, в інших розвинутих країнах його немає.

 

Таким є один із висновків важливого дослідження, які нещодавно представили у Вашингтоні нобелівський лауреат в галузі економіки Анґус Дітон і Анна Кейс, видатний економіст Принстонського університету (і дружина Дітона).

 

Ще в 2015 р. довкола дослідження цих двох економістів виник ажіотаж: у ньому вони вперше задокументували трагічне збільшення смертей серед білих американців без університетської освіти. Якщо в 1999 р. їхній процент смертності був на 30% нижчий, ніж цей показник у чорношкірих із такими самими характеристиками, то в 2015 р. смертність білих чоловіків була на 30% вищою, ніж в афроамериканців. Ці зміни в США перекреслюють десятиліття прогресу. Впродовж минулого століття, і навіть нині, смертність на світовому рівні зменшувалася щороку на 2% – у всіх країнах і у всіх демографічних категоріях. Однак білі американці без університетської освіти є винятком. Що ж сталося? Річ в тім, що у цій групі різко збільшилася кількість самогубств і смертей через передозування наркотиків і алкоголізм. Також загострилися онкологічні й серцеві захворювання, а також ожиріння. Починаючи з 2000 р., кількість смертей через ці причини серед білих чоловіків нелатиноамериканського походження у віковій групі 50-54 роки подвоїлася. І до 2015 р. процент їхньої смертності був удвічі вищий, ніж у білих жінок з такими самими характеристиками (і вчетверо вищий, ніж смертність білих чоловіків, які ходили в університет).

 

Зазвичай цю трагедію пояснюють безробіттям, яке сильно вдарило по цій групі працівників – як через кризу, так і внаслідок глобалізації й автоматизації виробництва, які призводять до зникнення робочих місць, що не потребують високої кваліфікації.

 

Дітон і Кейс не сумніваються, що безробіття і, як наслідок цього, падіння доходів – важливі фактори. Але, на їхню думку, вони не є достатнім поясненням – економісти стверджують, що вища смертність білих у США має «глибші причини». Бо інакше як пояснити те, що тривалість життя чорношкірих і латиноамериканців, які також втратили свої робочі місця і грошові надходження, збільшилася? І чому серед європейських працівників, які стали жертвами ударів великої рецесії 2008 р. і політики суворої ощадності, немає таких летальних тенденцій, які негативно позначаються на американських білих робітниках? Ба більше: в Європі тривалість життя тих, хто менше вчився в університеті (і має менше прибутків) продовжувала зростати – і з більшою швидкістю, ніж тривалість життя європейців із вищим рівнем освіти.   

 

На думку цих двох економістів, глибші причини цього феномена пов’язані з тим, що вони називають «сумарними збитками». Ними є деструктивні умови і дисфункціональні звички, що їх ця людська група накопичувала впродовж усього свого життя як реакцію на глибокі економічні й соціальні перетворення. Часто це починалося з того, що кидали середню школу і рано входили на ринок праці в часи, коли робочих місць було вдосталь, а платня залишалася привабливою. Проте цей «трудовий добробут» потроху згас, а інші зміни в суспільстві – роль жінки, збільшення кількості розлучень і дроблення родин, географічна мобільність – ускладнили життя білих чоловіків і зробили їх більш вразливими до того, що Дітон і Кейс описують як «смерть від безнадії». Це чоловіки, які не бачать кращого майбутнього ні для себе, ні для своїх родин.

 

Ця безнадія спричиняє велике страждання. В США половина безробітних чоловіків приймає ліки від болю, дві третини вживають опіоїди. Зловживання цими препаратами перетворилося на дуже серйозну епідемію. У 2015 р. більше американців померло від передозування наркотиків, ніж від вогнепальної зброї й дорожніх пригод. Переважна більшість жертв? Білі чоловіки.

 

І на завершення два питання. Перше: чому білі чоловіки латиноамериканського походження, малоосвічені, які перебувають в поганому економічному становищі, вмирають менше? Тому що вони мають надію на те, що їм готує майбутнє. Вони не тужать за кращим економічним становищем, що було в минулому, – вони ніколи його не мали. Для них майбутнє може бути тільки кращим. А для їхніх дітей – іще кращим.

 

І друге: якою є політична реакція білих американців з високим процентом смертності? Голосувати за Трампа. Понад 60% із них так і зробили.     

 


Moisés Naím
Los americanos blancos se están muriendo
El País, 25.03.2017
Зреферувала Галина Грабовська

 

 

03.04.2017