Традиційно навесні, напередодні Великодня, галичани виходять на толоки, аби прибрати простір навколо себе від торішнього сміття та посадити дерева і квіти. Z пропонує ознайомитися з переліком територій, де кожен протягом цих і наступних вихідних зможе проявити свої господарські навички.

 

Львів

 

У рамках кампанії «З нами місто розквітає» у Львові 1 квітня відбудеться загальноміське прибирання.

 

Під час толоки прибиратимуть парки та лісопарки, зелені зони і сквери, вулиці та прибудинкові території, очищуватимуть береги водойм і ліквідовуватимуть несанкціоновані звалища. У рамках заходу планують прибрати від сміття понад 700 га зелених зон міста, висадити значну кількість дерев і кущів.

 

Львівські комунальні підприємства забезпечать основний реманент і транспорт для вивезення зібраного сміття.

 

Керівників підприємств, організацій та установ міста, а також небайдужих мешканців, які хочуть долучитися до загальноміської толоки, просять звертатися в управління екології та ландшафтного планування ЛМР за телефоном 297-59-82.

 

До загальноміського прибирання обіцяють долучитися й чиновники ЛМР на чолі з міським головою Андрієм Садовим.

 

Завтра відбудуться такі толоки:

 

– у Левандівському парку на вул. Повітряній, 1 за ініціативи Пласту містяни прибиратимуть та висаджуватимуть дерева, об 11 год. – збір біля КМЦ «Супутник» (вул. Повітряна, 20), 13-15 год. – толока, до якої долучаться патрульні поліцейські, 15 год. – чаювання в «Супутнику»;

 

– у парку «Замарстинівський» охочих чекають о 10 год. на вул. Мазепи, 1а, біля школи, зі собою бажано взяти рукавиці, віники та граблі, за інформацією можна звертатися за телефонами: 0976494708; 0504467345;

 

– у сквері Батуринський (вул. Батуринська – Клепарівська, 30, за готелем «Власта»), де в лютому освятили військовий храм Стрітення Господнього, містян кличуть встановити лави для прихожан, висадити дерева та кущі, прибрати сквер від листя; початок – об 11 год., при собі бажано мати лопати, граблі, рукавиці;

 

– у парку «Горіховий гай» містян чекають об 11 год. біля Львівського кіноцентру, увесь інвентар забезпечать організатори – Symphony Solutions;

 

- також об 11.30 год. за ініціативи активіста з озеленення міста Олександра Шутюка висаджуватимуть дерева за кількома локаціями: вул. Шота Руставелі, Вишиваного, Свєнціцького та ринок Добробут, охочих просять підійти і допомогти підготувати лунки.

 

Зазначимо, що минулих вихідних львів’яни прибирали у Митрополичих садах та висаджували дерева у парку Знесіння.

 

Івано-Франківськ

 

Цієї суботи, 1 квітня, о 9 год. розпочнеться традиційна загальноміська толока. У комунальному департаменті визначили близько півсотні місць, де проводитимуть весняне прибирання.

 

За кожним комунальним підприємтвом і підрозділом міськвиконкому й ОДА закріпили конкретну ділянку міста, яку потрібно привести до ладу. Окрім зелених зон, парків і берегів обох Бистриць за участі депутатів міськради весняний благоустрій проведуть у мікрорайонах.

 

Також у толоці візьме участь міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків та його заступники, які прибиратимуть сквер на Низовій. Там же запланували висадити саджанці оцтового та тюльпанового дерев.

 

Містян кличуть долучитися до толоки у Молодіжному парку, на вул. Романа Гурика, на території довкола Німецького озера, на пустирі біля берега річки в районі вул. Блавацького, на дамбі річки Бистриці Солотвинської, на дамбі та руслі р. Бистриця Солотвинська з боку мікрорайону Пасічна, у зеленій зоні р. Бистриця Солотвинська (з боку м-ну Пасічна від моста до Німецького озера), на дамбі та руслі р. Бистриця Надвірнянська, у зелених зонах на вул. Польовій, на вул. Пасічна–Тролейбусна, на території від вул. Незалежності, 189 до вул. Кисілевської, 40б, на території біля Собору преображення Господнього вздовж Калуського шосе.

 

Тернопіль

 

Перша загальноміська толока в Тернополі відбулася минулих вихідних – 24-25 березня. На наступну містян кличуть 4-6 квітня, згідно з розпорядженням міського голови Сергія Надала.

 

У цi днi бyдyть впopядкoвaнi пpибyдинкoвi тepитopiї, зeлeнi зoни тa плaнyють виcaдити зeлeні нacaджeння.

 

Тoлoки вiдбyвaютьcя y paмкaх двoмicячникa блaгoycтpoю, який тpивaтимe дo 30 квiтня.

 

Жоржини і Карпати.

 

За тиждень до Великодня, 8 квітня, також відбудеться кілька цікавих заходів, до яких просять долучитися волонтерів.

 

Так, у Львові ЛКП «Зелений Львів» і студенти УКУ розпочнуть роботи щодо відновлення жоржинарію у Стрийському парку, де висадять цю квітку після прибирання території.

 

Ініціатива оновити занедбаний квітник також належить Олександрові Шутюку. На зібрані на спільнокошті гроші зкуплено 100 цибулин різних сортів жоржин. Охочих чекають на території колишнього жоржинарію 8 квітня об 11 год. Деталі можна дізнатись в Олександра Шутюка.

 

А в селі Дземброня на Верховинщині в Івано-Франківській області відбудеться толока у кемпі «Білий слон». Волонтери, які зголосяться, зможуть не лише прибрати береги Черемоша, а й отримати за це в подяку рафтинг на катамаранах.
 

31.03.2017