Що є рушієм розширення Всесвіту?

 

 

Астрофізики скоро зможуть перевірити ідею, яку Альберт Ейнштейн висловив майже століття назад. Мова йде про фундаментальну проблему: яка сила зумовлює розширення Всесвіту?

 

Вже тривалий час вчені намагаються з’ясувати, яка сила є причиною розширення Всесвіту з прискоренням. Астрофізики з Единбурзького університету запропонували спосіб, як перевірити, чи це справді темна енергія, як цього потребує загальна теорія відносності А. Ейнштейна, чи, можливо, теорію гравітації слід переглянути.

 

Теорія відносності, яка описує гравітацію як викривлення часу-простору, спершу включала математичний елемент, який А. Ейнштейн назвав космологічною константою. Ейнштейн оригінально ввів цей множник у свою теорію, щоб пояснити статичний Всесвіт, але відкинув його як помилку, коли відкрили, що Всесвіт розширюється.

 

Дослідження, проведене два десятиліття назад, однак, показало, що Всесвіт не просто розширюється, а розширюється з прискоренням. Це навело вчених на думку, що космологічна константа Ейнштейна таки має сенс з огляду на темну енергію. Адже якщо відкинути темну енергію, то з факту прискорення випливає те, що теорія гравітації Ейнштейна не спрацьовує на найбільших відстанях у нашому Всесвіті.

 

Астрофізики з Единбурзького університету встановили, що цю загадку можна розв’язати, якщо визначити швидкість гравітації в космосі на основні вивчення гравітаційних хвиль – брижів часу-простору, які поширюються крізь Всесвіт. Їхні розрахунки свідчать про те, що якщо гравітаційні хвилі рухаються зі швидкістю світла, то це має виключити альтернативні теорії гравітації, що не потребують темної енергії, й підтвердити космологічну константу Ейнштейна. Якщо, однак, їхня швидкість відрізняється від швидкості світла, загальну теорію відносності потрібно буде переглянути.

 

Лазерно-інтерфероментрична, гравітаційно-хвильова обсерваторія (LIGO) у США, чиї детектори-близнюки, розташовані на відстані 2000 миль одне від одного, прямо детектували гравітаційні хвилі у 2015 р. дозволяє це перевірити.

 

Таким чином, експерименти, заплановані на цей рік, можуть вирішити одне з фундаментальних питань світобудови. За словами Др. Лукаса Ломбрізера зі Школи фізики Единбурзького університету, «нещодавнє пряме детектування гравітаційних хвиль відкрило нові можливості спостереження за Всесвітом. Наші обчислення вказають на те, як експериментальні дані можуть привести нас вирішення однієї з найважливіших проблем космології». 

 

What drives universe's expansion?

ScienceDaily, 10/02/2017

Зреферував Євген Ланюк

13.02.2017