Уперше з часів Незалежності Гемінґвея видадуть українською.

 

У Львові «Видавництво Старого Лева» уперше з часів Незалежності видасть Ернеста Гемінґвея, класика американської та світової літератури, лауреата Нобелівської та Пуліцерівської премій, ідеться на сайті видавництва. 

 

Після переговорів, що тривали понад рік, кажуть у видавництві, правовласники творів Ернеста Гемінґвея – Hemingway Foreing Rights Trust – погодилися надати право публікувати їх саме ВСЛ.

 

«Серед труднощів, які довелося подолати у процесі переговорів, – сприйняття українського середовища як такого, де несерйозно ставляться до авторського права. Мова йде, перш за все, про велику частку піратського контенту українською мовою, який з'являється практично одночасно з леґальними виданнями або, як у випадку творчості Хемінгуея, є незаконно оприлюдненим у вільному доступі у вигляді оцифрованих версій видань радянських часів.

 

Тож серед умов видання українською мовою є і забезпечення правового поля й боротьба з нелеґальним оприлюдненням електронних версій творів Хемінгуея. Тому «Видавництво Старого Лева» наполягає на тому, щоб усі інтернет-ресурси, де є опубліковані переклади творів Хемінгуея або їхніх частин українською мовою, видалили ці тексти. В іншому випадку порушення авторських та майнових прав розглядатиметься у судовому порядку», – йдеться у повідомленні. 

 

Востаннє повне видання творів Ернеста Гемінґвея виходило українською мовою у 1979–1981 роках – це був чотиритомник, що побачив світ у видавництві художньої літератури «Дніпро».

 

Ернест Гемінґвей – автор книжок «Старий і море», «І сонце сходить» («Фієста»), «По кому подзвін», «Прощавай, зброє!», «Свято, яке завжди з тобою» та інших. Військова тематика була однією з найулюбленіших у творчості Гемінґвея. Він багато мандрував, зокрема Африкою, якийсь час жив у Франції, Іспанії, на Кубі. Дістав Пулітцерівську премію за повість «Старий і море» («The Old Man and The Sea», 1952). А у 1954 році – Нобелівську премію з літератури. В останні роки життя Гемінґвей страждав на тяжку депресію і розлади психіки. У 1961 році письменник наклав на себе руки.

28.10.2016