Через 20 років в області мають працювати євроколія, канатна дорога і дві міжнародні автомаґістралі.

 

Сьогодні, 26 жовтня, відбулося розширене засідання-презентація проекту містобудівної документації реґіонального рівня «Схеми планування території Івано-Франківської області», розробленого ДП УДНДІПМ «Діпромісто», інформує сайт 0342.ua.

 

Згідно з планами проектувальників, через Івано-Франківськ пройде міжнародна маґістраль, що з'єднає Європу й Азію. Інша маґістраль має пройти через південь області з Польщі в Румунію.

 

В перспективі також планується облаштувати пропускний пункт «Шебенів» на кордоні з Румунією у Верховинському районі.

 

Плануванням передбачено і збереження та створення нових рекреаційних зон. Зокрема, на засіданні йшлося про Яремчанський, Надвірнянський, Верховинський райони й території уздовж річок і водойм області.

 

Окрім того, на Івано-Франківщині має з'явитись платна маґістраль завдовжки 120 км. Дорога європейського зразка проходитиме через Долинський, Рожнятівський, Галицький і Калуський райони. Безкоштовні шляхи у цих напрямках також передбачені. 

 

Туристичні Яремче й Буковель планують з'єднати 14-кілометровою канатною дорогою з цілорічним режимом роботи.

 

В планах обласних чиновників – і реконструкція Івано-Франківського аеропорту та будівництво в ньому вантажного терміналу. Додатково в області хочуть збудувати 17 гелікоптерних майданчиків.

 

Зі слів проектантів, на Івано-Франківщині з'явиться залізнична колія європейського зразка, що проходитиме через Калуський, Тисменицький, Богородчанський, Коломийський, Снятинський райони та через Івано-Франківськ. Окрім того, для розміщення логістичних центрів державного значення у таких містах, як Снятин, Коломия, Івано-Франківськ та Калуш, збудують залізничні станції біля автомобільних доріг.

 

Плани мають бути втілені в життя до 2036 року.

26.10.2016