У міській лікарні виконали першу операцію на відкритому серці.

 

В Івано-Франківську протягом 19–20 жовтня зробили першу операцію на відкритому серці. Про це йшлося сьогодні, 21 жовтня, під час прес-конференції в міській клінічній лікарні, інформує Репортер.

 

Медики кажуть, що хірургічне втручання на відкритому серці є менш травматичним та більш безпечним для пацієнтів. Крім того, реабілітаційний період проходить легше.

 

Головний лікар ЦМКЛ Тарас Масляк каже, що для їхньої лікарні це велике досягнення та проґресс, адже раніше пацієнтів скеровували до Києва або вони мали оперуватись у приватних клініках.

 

Першу операцію зробили івано-франківські медики разом із київським колеґами з Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова. Колектив лікарні до цього готувався не один рік: налагоджували співпрацю з медиками з інших клінік, із закордонними лікарями й шукали спеціальне медичне обладнання.

 

Для операцій відбирають людей з клапанними вадами серця і паталогіями аорти. Місцеві хірурги пояснюють, що спочатку не обійдуться без допомоги фахівців, тому перші операції виконають з ними. Планують робити 2–4 операції на тиждень. У майбутньому їх виконуватитимуть постійно, а тому людей з патологіями серця буде менше.

 

Лікарі кажуть, що нині кардіохірургічного втручання потребує близько 2 тис. мешканців області. Сподіваються на допомогу спонсорів і небайдужих людей, які зможуть надати грошову допомогу для хворих, бо не всі мають змогу забезпечити операцію. В середньому вона коштує від 35 тис. грн.

 

За останні дні до лікарів звернулись 56 людей із захворюваннями серця. Витрати на перші операції взяла на себе лікарня, та далі такої можливості нема, а тому хворі платитимуть хоча б мінімальну суму.

21.10.2016