Жирафи: замість одного виду – чотири

На підставі найновіших генетичних досліджень науковці встановили, що жирафів насправді не один вид, а чотири! Генетичні відмінності між ними нагадують відмінності між бурими та полярними ведмедями.

 

Жирафи — це найвищі тварини на планети, а також найбільші жуйні. Досі усіх жирафів зараховували до одного виду Giraffa camelopardalis. Друга частина цієї латинської таксономічної назви обігрує зовнішній вигляд жирафа, який схожий на верблюда (лат. camelum) і водночас має плямистий візерунок на шкірі, який нагадує рисунок леопарда (лат. pardus). Саме за кольором цього візерунка жирафів традиційно поділяли на дванадцять підвидів.

 

Найновіші генетичні дослідження, опубліковані кілька днів тому в журналі Current Biology, доводять, що серед жирафів насправді існують чотири окремі види. «Це нас неабияк здивувало, адже морфологічна різниця між ними зовсім невелика», — стверджує співавтор дослідження Аксель Янке з Університету ім. Й.-В. Ґете. Науковцям, щоправда, вже було відомо, що підвиди жирафів мають споріднені вимоги до природного середовища. «Але детально цього ніхто не досліджував, адже раніше не було масштабного вивчення цих тварин», — додає Янке.    

 

Перше таке дослідження, яке мало на меті удосконалити природохоронні заходи цього виду, здійснили п'ять років тому в Намібії. Воно мало встановити, чи переміщення окремих жирафів між різними природними середовищами задля їх охорони не призвело до змішання підвидів.  

 

В останньому дослідженні науковці зробили генетичне порівняння усіх знаних досі підвидів жирафів. Для цього команда дослідників під орудою Акселя Янке та Юліан Фенессі з Фундації охорони жирафів у Намібії взяли зразки ДНК у 190 особин з різних реґіонів Африки. Аналіз показав, що існують чотири окремі види жирафів, які в природі не схрещуються. Для них запропонували такі таксономічні назви:

 

 – південний жираф (Giraffa giraff),

 – масайський жираф (Giraffa tippelskirch),

 – помережаний жираф (Giraffa reticulat),

 – північний жираф (Giraffa camelopardalis).    

 

З дослідження випливає, що охорона цих тварин стає ще складнішою, а дані, що стосуються їх кількості, важко назвати оптимістичними. За останні 30 років їх популяція зменшилась у півтора раза, і сьогодні замість 150 тис. особин в природі залишилось не більше 100 тисяч. Найменше при тому північних (менше 4 750 особин) та південних жирафів (менше 8 700). Отже, жирафи — одні з найбільше загрожених великих ссавців на планеті, а їх нововідкриті види мають найближчим часом поповнити червону книгу.

 

Michał Skubik

Rozmnożyły się żyrafy. Zamiast jednego gatunku są aż cztery

Wyborcza.pl 11/09/2016

Зреферував Євген Ланюк

17.09.2016