Будову польського фрагменту транс-європейської траси E40 — автобан A4 повністю завершено.

 

Тепер, вистоявши чергу на кордоні в Краківці-Корчовій , можна без перешкод за п'ять з половиною годин (як переконує Google Maps) проїхати 668 км через цілу Польщу аж до Німеччини і далі Дрезден, Кельн, Брюссель — ще 1085 км (9 годин) до Кале на французькому березі Ла-Маншу. Це перший цілком завершений автобан в Польщі.

 

 

В середу було здано до експлуатації віадук WA9 на відрізку між Ряшевом а Ярославом і вже від вчора водії могли насолоджуватися їздою нон-стоп. Генеральна Дирекція Державних Доріг і Автобанів Польщі (GDDKiA) відкрила 41 км цього відрізку A4 ще наприкінці липня. Але з причини незавершеного будівництва WA9 півтора кілометри автобану йшла тільки одна смуга.

 

До жовтня, правда, ще мають завершитися ще два паркінги при цьому відрізку автобану та кілька допоміжних доріг, але на трафік руху автобаном це не впливатиме.

А перший відтинок автобану був зданий в експлуатацію майже рівно 80 років тому — 27 вересня 1936 року в Третьому Рейху відкрився рух по 103 км новозбудованого автобану (Reichsautobahn — RAB 29) між Крайбау (тепер Кшива) а Бейтоном (тепер Битом). Через рік його було продовжено на 17 км на захід — до Ґольніце, далі розбудова RAB 29 тривала під час II світової війни — вздовж траси було утворено 16 концентраційних таборів. За весь час ПНР це була єдина траса в країні, яку можна було назвати автобаном, хоча з часом їзда по ній почала нагадувати їзду по пральній дошці — за часів соціалізму не було прийнято відволікатися на такі дрібниці як ремонт нацистських — і не тільки — доріг.

 

Нова історія цього найдовшого автобана в Польщі почалася в 1996 році, коли було збудовано 62 км автобану між Катовіце а Краковом, що стали першими в Польщі платними кілометрами дороги. Наступний ривок в справі будівництва автобану здійснено з нагоди Євро 2012, але попри плани завершити тоді її не вдалося — більшість ділянок від Дембіци на схід ввійшли до ладу вже 2013 року, а навіть 2104 року.

 

Найбільш пеховою виявилась ділянка Ряшів— Ярослав. Кілька раз виконавці зривали терміни робіт і GDDKiA розривали контракти і шукали нових підрядників. Останній термін був травень ц.р., але і його подовжили, вже не міняючи виконавця.

 

Оптимістична мапа від 2013 року

 

Поки проїзд по нових відрізках A4 безкоштовний, але вже від жовтня плата для вантажівок і автобусів буде введена за проїзд по всій трасі A4. Для легкових автівок платними залишаться лиш фрагменти між Краковом а Вроцлавом.

 

 

 

 

02.09.2016