Фукуяма: Україна не поглинута націоналістичною істерією, як Росія.

 

Професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма вважає, що основний виклик, котрий стоїть перед українським суспільством на шляху до модернізації держави – становлення демократичних інститутів.

 

Фукуяма висловив таку думку в ексклюзивному інтерв'ю "Z".

 

"Порівняно з Росією Україна – це по-справжньому вільне суспільство. У ній існує вільна преса та політична змагальність. Вона не поглинута націоналістичною істерією, так як Росія. Але, на мою думку, їй ще потрібно пройти довгий шлях, щоб збудувати в себе демократичні інститути, особливо в аспекті верховенства права та сучасної держави", – заявив всесвітньо відомий політолог.

 

За словами Фукуями, в минулому вся політична система України була під контролем олігархів та політичних лідерів, "які використовували своє становище для власного збагачення за рахунок державних ресурсів". "У цій системі звичайні громадяни практично були позбавлені влади розпоряджатися державним багатством. І тому велике завдання, яке зазнало невдачі під час Помаранчевої революції, нині полягає в тому, щоб побудувати сучасну державу та верховенство права", – зазначив професор.

 

З моменту свого останнього приїзду до України Фукуяма зробив висновок, що "суспільство вже не хоче повторювати помилок Помаранчевої революції": "Громадяни тепер звертають набагато більше уваги на проблему корупції, а також безпосередньо прагнуть брати участь в розбудові демократичних інститутів".

 

Найбільш шкідливим видом корупції Фукуяма називає корупцію на найвищому рівні, "коли політики змовляються, щоб використати свої посади для збагачення за рахунок державних ресурсів". "Потрібно забрати владу з рук цих людей і надати її обраним представникам, які по-справжньому представляють інтереси широкого загалу", – наголосив політолог.

 

Відповідаючи на питання, як зменшити вплив олігархів і започаткувати відповідальну еліту, Френсіс Фукуяма сказав: "Є кілька збалансовуючих сил. Однією з них є громадянське суспільство, яке двічі позбавляло Януковича влади за останніх 15 років. Його не так легко мобілізувати, але за відповідних обставин, думаю, це можливо. Це також політичний тиск ззовні – з боку міжнародних інституцій, США, Європи тощо. Але в кінцевому підсумку це політична боротьба, яка має відбуватися всередині країни і в результаті якої громадяни зможуть повернути свою власність у певному сенсі".

 

30.08.2016