Колишнього президента Чаду засуджено до довічного ув'язнення.

У понеділок, 30 травня, спеціальний трибунал в сенегальській столиці Дакарі визнав 73-річного екс-диктатора Гіссена Габре (Hissène Habré) винним у злочинах проти людяності, вбивствах, викраденнях людей, зґвалтуваннях і змушенні до проституції під час його правління з 1982 до 1990 року.

 

 

Судовий процес проходив виключно на території Сенегалу, куди екс-президент Чаду утік після повалення його режиму в 1990-у році. Це перший випадок, коли колишній глава африканської держави постав перед судом в іншій країні. При цьому Габре надали можливість оскаржити винесений вирок – повідомило видання  Zeit Online.

 

В ході судового розгляду, який розпочався 20 липня 2015 року, було опитано 93 жертви і 33 свідків злочинів Габре. При цьому обвинувачення заявило, що має інформацію про понад 2000 постраждалих від режиму в Чаді.

 

У документах таємної поліції, виявлених після втечі Габре з країни, детально описані понад 1200 вбивств, а також випадки тортур і жорстокого поводження з понад 12 тисячами жертв. Створена в Чаді комісія з розслідування злочинів часів диктатури покладає на Габре відповідальність за 40 тисяч убитих і зниклих безвісти людей.

 

Сам  екс-президента Чаду не визнавав своєї провини й неодноразово називав судовий процес «політично вмотивованим фарсом». У адвокатів Габре є 15 днів, щоб оскаржити рішення суддів.

 

Варто теж зазначити, що на батьківщині Габре його ще 2013 року засуджено до страти. Судовий процес там проходив за відсутності обвинуваченого. 

30.05.2016