Ідиш – не з Німеччини

 

Дотепер країною походження ідишу вважали Німеччину. Проте нові дослідження геному євреїв-ашкеназі засвідчують: коріння їхньої мови може бути зовсім в іншій місцевості. Ймовірно, вона зародилася близько тисячі років тому на північному сході Туреччини, в одному з багатьох заселених євреями торговельних центрів, що стояв на Великому шовковому шляху.

 

Генетичні дані про походження предків ашкеназі, що розмовляли на ідиші, засвідчують: вони походять з північного сходу Туреччини

 

 

Ідиш, корінна мова євреїв-ашкеназі, існує вже понад тисячу років і поєднує в собі багато німецьких, гебрейських і слов'янських слів та мовних елементів. Але звідки походить ця мова, дотепер не пояснили. Згідно з усталеними теоріями, ідиш розвинувся з середньоверхньонімецької мови — так можна пояснити багато спільних рис ідишу та німецької.

 

Проте Еран Ельгайк (Eran Elhaik) та його колеґи з Шеффілського університету (Велика Британія) нещодавно виявили докази цілком іншого походження мови ашкеназі. Вони підтримують припущення, що ідиш зародився не в Німеччині, а на Середньому Сході — на це мала б вказувати специфічна граматика, що споріднена радше зі слов'янською та іранською мовами.

 

«Мова, географія та генетика пов'язані одне з одним», — пояснює Ельгайк. У процесі історії люди та племена поширюються або подорожують, тоді й оволодівають мовою приблизно так само, як і генами.

 

Для своєї розвідки науковці проаналізували геном 367 євреїв-ашкеназі, залучених до одного генеалогічного проекту. Майже половина учасників походила від предків, що говорили суто на ідиші, інші — ні. Послідовності ДНК у геномі цих учасників науковці порівняли з типовими для інших популяцій.

 

«Просто кажучи, наша система замикається винятково на географічному походженні людини, ми визначаємо генні змішування в популяції і порівнюємо їх з даними про референтну групу, про яку точно відомо, що вона в певний час проживала в конкретному реґіоні», — пояснюють Ельгайк з колеґами.

 

Вони дістали несподіваний результат: спільне походження ашкеназі, що розмовляють на ідиші, можна прослідкувати до територій у сучасній Північно-Східній Туреччині. Генетичні дані вказують на подібності цих євреїв з іранцями, турками та мешканцями Південного Кавказу.

 

«Цікаво й те, що наша система визначила: всі локації предків ашкеназі розміщені поблизу територій, які заселяли ранні скіфи», — повідомляють науковці. Вони пояснюють: ця теорія добре узгоджується з припущення про те, що євреї-ашкеназі є нащадками хозарів — народу, що проживав на півночі Кавказу та на Каспійському морі приблизно з 700 року нашої ери. У вавилонських джерелах їх називають «askuza». Пізніше цей термін змінився на «скіфи» й позначав кочівників, що проживали на колишніх володіннях хозарів.

 

Відповідно місцевість походження ідишу ашкеназі пролягала на важливому перехресті Великого шовкового шляху з іншими торговельними маршрутами, розповідають науковці. В цьому комерційному центрі мешкало багато візантійських купців, а також членів єврейської ґільдії рахдонітів, що час від часу домінувала на європейській частині Шовкового шляху.

 

На думку дослідників, ці євреї хотіли захистити від конкуренції свою монополію у торгівлі. «Щоб цього досягти, вони винайшли ідиш — таємничу мову, яку, крім євреїв, не розумів практично ніхто, — пояснює Ельгайк. — Це могло б пояснити, чому 251 слово на ідиші позначає дії "купувати" та "продавати". Саме цього можна було б сподіватися від мови купців».

 

Є ще одне підтвердження нової теорії: на зазначених територіях колись було багато сіл, які називалися Іскеназ, Ескеназ, Ашаназ та Ашкуз. Імовірно, такі назви населені пункти отримати від позначення етносу, що тут проживав, — «ашкеназі».

 

«Північно-Східна Туреччина — єдина територія у світі, де існували такі географічні назви», — каже Ельгайк. Тобто колись тут жило багато євреїв-ашкеназі. Потім нащадки єврейських купців перебралися до Середньої Європи, засвоїли німецькі терміни і надали ідишу його сучасної форми.

 


Jiddisch: Doch nicht in Deutschland entstanden?
Scinexx.de, 21.04.2016

на основі 
Ranajit Das, Paul Wexler, Mehdi Pirooznia, Eran Elhaik
Localizing Ashkenazic Jews to Primeval Villages in the Ancient Iranian Lands of Ashkenaz 

Зреферувала Соломія Кривенко

Часове представлення Рейнської (германської)  і ірансько-тюрко-слов'янської (помаранчеві стрілки) гіпотез (відповідно сині та помаранчеві стрілки)
Клікнути для збільшення

21.04.2016