Громадськість вшанувала Тараса Шевченка у день його народження.

Сьогодні, 9 березня, минає 202 роки від дня народження Тараса Шевченка. З нагоди річниці у містах Західної України провели низку урочистих заходів за участі представників інтелігенції та влади.

 

Так, в Івано-Франківську, передає Радіо Свобода, відбулися вуличні читання віршів Тараса Шевченка, участь у яких взяли місцеві політики і громадські активісти, письменники і науковці, студенти і просто перехожі.

 

«Традиційно таку акцію організовує Інститут громадянського суспільства, запрошуючи усіх бажаючих. Акція відбувається для того, щоб краще Шевченка зрозуміти, для того, щоб спонукати інших читати, для того, щоб дорослі прочитали його дітям, для того, щоб хтось узяв з шафи Кобзар і ще раз перечитав, може, по-новому прочитав», – зазначив представник Інституту Віталій Перевізник.

 

Шевченкові читання підтримує також обласна організація Національної спілки письменників.

 

Потому громада пройшла до Вічевого майдану, де відбулось урочисте віче.

 

У Львові ж, пише Львівська газета, річницю від дня народження Кобзаря відзначали разом представники влади, лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка та громадськість.

 

Після покладання квітів до пам’ятника поетові відбулась зустріч владоможців та інтелігенції за кавою.

 

Представники духовенства, органів влади, громадські активісти, студенти і школярі прийшли вшанувати пам'ять Тараса Шевченка у Тернополі, повідомили в прес-службі Тернопільської обласної ради.

 

Акцію розпочали молитвою за упокій не лише поета, але й всіх українців, які віддали своє життя за незалежність та цілісність Вітчизни. Після урочистостей представники влади принагідно роздали державні нагороди.

09.03.2016