Дубровський: Порошенко не може прийняти відставку Абромавичуса.

Член наглядової ради Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Володимир Дубровський вважає, що відбілювання керівництвом держави народного депутата Ігоря Кононенка матиме неґативні наслідки.

 

Про це Дубровський сказав у розмові з кореспондентом "Z", коментуючи відставку міністра економічного розвитку та торгівлі Айвараса Абромавичуса.

 

"Тут проявляються елементи ціннісної кризи. Добре, що це відбувається. Але наслідки залежать від того, який шлях розв’язання цієї кризи буде обрано. Якщо цю історію будуть спускати на гальмах, якщо Кононенка якимсь чином будуть відбілювати – це ні до чого доброго не призведе", – сказав Дубровський.

 

На думку економіста, для керівництва держави неможливо вийти із цієї кризи без наслідків. "Президент у дуже важкому становищі й має прийняти рішення. Він не може прийняти заяву Абромавичуса про відставку, бо це призведе до великої кризи у відносинах із Заходом. А Україна дуже залежить від західних грошей. І це якраз той випадок, коли ця залежність працює на користь країні, вона стримує наших можновладців від певних корупційних кроків. З іншого боку, президентові дуже важко зрадити Кононенка, бо це його друг. Це стиль керівництва Порошенка – що він покладається на таких друзів і їхні непрозорі речі. Тепер Порошенко під загрозою: якщо він «здасть» Кононенка – він втратить персональну довіру інших таких своїх «любих друзів», – прокоментував експерт.

 

Якщо Кононенко буде різко засуджений, усунутий від посад, раптом арештований (хоча я в таке не вірю) – це буде дуже позитивним сигналом. З іншого боку, якщо Абромавичус піде у відставку, а на його місце прийде Ковальчук від БПП – людина абсолютно «візантійська», непрозора й нечесна, це буде протилежна картина. Все, що між цими двома сценаріями, буде певною мірою більш або менш позитивним розв’язком", – зазначає Володимир Дубровський.

 

Читайте дательніше:«Айварас показав, що ми вже інші».

05.02.2016