Дональд Трамп програв Теду Крузу перший праймеріз в США.

Результати першого праймерізу Республіканської партії в США, який відбувся у штаті Айова, оголошено, в ніч на вівторок, 2 лютого.

 

                                     Тед Круз

 

Праймеріз проходить за системою кокусів – спеціальних заходів, в рамках яких прихильники кандидатів збираються і голосують за того чи іншого кандидата після тривалої дискусії. Статистично результат перших (з п'ятдесяти) таких голосувань є відносно незначним, проте він має суттєве психологічне значення, подаючи всій країні певний «сигнал».

 

На змаганнях за звання кандидата на президентські вибори від Республіканської партії ультраконсерватор Тед Круз з Техасу набрав 27,7 відсотка голосів – повідомило видання The Washingtonpost.

 

За екстравагантного мільярдера Дональда Трампа віддали свої голоси лише 24,3 учасників рейтингового голосування. На третьому місці у республіканців опинився сенатор з Флориди Марко Рубіо – 23,1 відсотка.

 

Серед демократів конкурують Гілларі Клінтон – дружина екс-президента Білла Клінтона, – котра раніше обіймала посаду державного секретаря США, і її опонент Берні Сандерс – сенатор зі штату Вермонт. Поки що вони йдуть, що називається, ніс-у-ніс:  Клінтон  набрала 49,9 відсотка голосів, Сандерс – 49,6%.

 

Ще одним результатів праймеріз в Айові стало офіційне припинення виборчої кампанії Майком Гакабі, колишнім губернатором штату Арканзас. Гакабі заручився занадто мізерною підтримкою і оголосив про припинення боротьби за посаду президента. Це оголошення він зробив через свою сторінку в Twitter’і.

 

Зазначимо, що у липні 2016 Демократична і Республіканська партії проведуть кожна свої підсумкові конференції – Національні Конвенти, на яких і будуть обрані партійні кандидати. А вибори президента США відбудуться 8 листопада. Нагадаємо, що чинний президент США Барак Обама не зможе висувати свою кандидатуру на третій термін.

02.02.2016