«Четверта Промислова революція» Клауса Шваба

 

Всесвітній Економічний Форум робить хорошу справу, вибираючи і укладаючи з середовища світової еліти кращі зразки життєвої мудрості. Біда в тім, що життєва мудрість незмінно помилкова. Отже, який висновок ми повинні зробити з теми зібрання світової еліти на цьому тижні в Давосі: прихід четвертої промислової революції? Пік Технології?

 

Книжка, написана Клаусом Швабом, засновником Всесвітнього Економічного Форуму ВЕФ і видана якраз напередодні щорічних зборів цієї організації на вершині швейцарської гори, розглядає теми нових технологій штучного інтелекту, робототехніки, інтернету речей, автономних транспортних засобів, 3-D друку, блокчейну, біотехнології і так далі. Головний аргумент —  злиття цих технологій спричиняє  четверту промислову революцію і дає назву книжці.

 

У тому випадку, якщо вас цікавлять перші три, Шваб визначає їх як: транспорт і механічне виробництво — революція кінця ХVIII-го століття; масове виробництво — революція кінця ХІХ-го століття і комп'ютерна революція 1960-х років.

 

Він визнає, що деякі люди можуть розглядати четверту революцію тільки як  розширення третьої, але арґументує, що масштаб, швидкість і вплив новітніх технологій такий, що вони заслуговують на власну революцію. Він стверджує, що "зміни настільки значні, що, з перспективи людської історії, ніколи не було більш обнадійливих чи, навпаки, потенційно, більш небезпечних часів".

 

Шваб описує деякі з цих небезпек: нерівний поділ результатів, дивідендів від технологічних досягнень і загроза масового безробіття; ерозія глобального управління; потенціал зловживання робототехнікою, генною інженерією і кібер-зброєю; порушення роботи багатьох усталених виробництв.

 

Нові технології завдають удару по бізнесу як з боку пропозиції, так і з боку попиту, який полягає в тому, що часто набагато краще володіти платформою, яка зводить споживачів, ніж базовим активом. Посилаючись на статтю з сайту TechCrunch, він відзначає, що Uber, найбільша компанія таксі у світі, не володіє транспортними засобами; Facebook, найпопулярніший власник медіа, не створює інформаційного наповнення; Alibaba, найцінніший агент роздрібної торгівлі, не має товарів; і Airbnb, найбільший постачальник житла, не має жодної власності.

 

Перед лицем такого творчого руйнування, зазначає він, середня тривалість життя корпорації акції якої котуються в списку S&P, вже зменшилась з 60 до 18 років. Успішні компанії повинні швидко адаптуватись до четвертої промислової революції — якщо вони не хочуть бути нею знищені.  "Тобто, вони повинні постійно модернізуватись", —пише він, закликаючи компанії перейти від командно-контрольних структур до спільнішої командної дії.

 

Група підтримки глобальної еліти припускає — і це не дивує, — що врешті-решт згадувана обнадійливість переможе загрозу. Економічно знедоленим світу четверта промислова революція дає можливість отримати доступ до цифрових мереж, підвищуючи ефективність організацій, прискорюючи розвиток персоналізованих ліків і, можливо, забезпечуючи проблему зміни клімату технологічним рішенням.

 

Висновок книги відповідає класичній формулі ВЕФ: проблеми можуть бути вирішені, якщо всі розумні зацікавлені сторони готові об’єднати в "дусі Давосу" свої зусилля. На думку Шваба, четверта промислова революція має достатній потенціал, щоб "роботизувати людство"; але якщо її відповідно та відповідально сформувати, то вона також може  стати і каталізатором нового культурного відродження і справжньої глобальної цивілізації, піднявши "людство до нової колективної і моральної свідомості, що базується на розумінні спільної долі".

 

Ця книжка є корисним чтивом в літаку для великих шефів на їх шляху в Давос. Але, незважаючи на те що вона з’явилась в продажі на Amazon, це ще  питання, чи вона може бути цікавою для ширшого кола читачів. Вона написана  дивною вихолощеною ґлобіш-мовою, в якій повно парадигмальних зсувів і багатосторонньої співпраці.

 

Також це було, як визнає Шваб, щось на кшталт термінової роботи, накопичення ідей отриманих в результаті численних зустрічей з Давоськими мудрецями (ретельно перелічених в додатку). Він говорить нам, що це "книжка, матеріал якої отримано з багатьох джерел, є продуктом освіченої мудрості зібраної під час діяльності Форуму". Тим не менше, вона, також, несе важкий відбиток самого Шваба, який з 1971 року головував в Давосі. Слово "я" з'являється у тексті 75 разів.

 

Джон Торнхілл є заступником редактора The Financial Times

 

The Fourth Industrial Revolution, by Klaus Schwab, World Economic Forum, RRP£6.99/$9.99

 


John Thornhill
'The Fourth Industrial Revolution', by Klaus Schwab
The Financial Times 17.01.2016
Зреферував Михайло Мишкало

 

 

21.01.2016