Вхід на схід: львівські митці у Бердянську

«По заданому вами напрямку поїздів немає», – відповідає на запит «Львів – Бердянськ» сайт Укрзалізниці. Проте, коли йдеться про музику та спілкування, відстань у понад тисячу кілометрів – не перешкода. Упродовж жовтня три музичні проекти за участю львів’ян відбулись у Бердянську в рамках проекту АРТПОЛЕ: ВХІДнаСХІД, що у 2015 році проводиться в рамках проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри агенції USAID.

 

 

У Бердянському художньому музеї ім. Й.Бродського виступили Уляна Горбачевська та Володимир Бедзвін з проектом «СТЕП», що поєднує архаїчні пісні степової України з імпровізаційними потоками; Марк Токар та Любов Якимчук -  з музично-поетичним діалогом «Абрикоси Донбасу» та львівська ватага «ГИЧ-оркестр». Ці події подарували багато відкриттів як для місцевої публіки, так і для самих музикантів, більшість із яких побували тут вперше.

 

«Бердянськ – місто-українець, місто-патріот! Це стає зрозуміло навіть за такий короткий термін перебування, як доба, – ділиться Мар’ян Пирожок, вокаліст  «ГИЧ-оркестру». – Незважаючи на чутки про ворожий настрій до всього українського (а ми намагаємось не жити по чутках, чого і вам бажаємо), мешканці цього славного міста просто таки дивували своєю відвертою та справжньою зацікавленістю до мови, пісень, традицій і всього, що стосується української культури-історії, як сучасної, так і давньої! Ми обов’язково туди повернемось – з новими піснями, знаннями та радістю!»

 

 

Юлія Королевська, викладач Бердянського педагогічного університету, що прийшла на виступ ГИЧів зі своїми студентами, підтверджує це враження: «Давно не було таких справжньо-щирих пісень, такого вогненного драйву та фонтану емоцій. «ГИЧ-оркестр», ніби комета, пролетів Бердянськом. Особливо мене вразила остання пісня «Любіть Україну» – це було неймовірне поєднання. Дуже приємно почути, що гурту сподобалось місто і вони планують приїхати до нас ще».

 

 

Бердянськ, що традиційно сприймається як курорт, зараз перебуває неподалік бойових дій, тож потребує культурних контактів заради пом’якшення атмосфери, розуміння й визначення.

 

«Я думаю, зараз надважливо створювати можливості для спілкування Схід-Захід саме через мистецько-освітні проекти. Чим більше буде живих контактів, обміну, тим швидше зникнуть стереотипи й упередженість один до одного, – каже Уляна Горбачевська, що першою приїхала до Бердянська. – У мене відчуття, що час, який був виділений нам для ферментації, збіг. Зараз рахунок іде на дні, місяці, тож кожний правильний рух назустріч один одному - безцінний».

 

«Одним реченням: місто холодне, люди теплі. Кількома: місто не схоже на інші курортні: Одесу, Миколаїв, кримські. Щось там своє. Одно-двоповерхові будинки, крани в порту, сильний пронизливий  вітер, що звалює з ніг. Публіка вдячна, сприймає серцем, довірливо. Хочеться відкриватися такому слухачеві», – розповів контрабасист Марк Токар після першого знайомства з містом. Він повернувся до Бердянська, аби взяти участь у перфомансі «паМ’ЯТАти», що відбувся 5 листопада.

 

 

Культурний проект  «АРТПОЛЕ: ВХІДнаСХІД» у 2015 році проводиться в рамках проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

 

Фото: Вадим Ільков, Ольга Баранова

09.11.2015