Прокуратура виграла суд за повернення газопроводу ГРС "Винники" - ПАТ "Іскра" у державну власність.

Газопровід високого тиску перебуває у власності ТОВ "Спектргаз", пов'язаного з ПАТ "Іскра", і був приватизований, на думку прокуратури, всупереч законодавству.

 

Як повідомляє прес-служба прокуратури Львівської області, Київський апеляційний господарський суд 20 жовтня цього року залишив без змін рішення господарського суду Києва від 29 травня 2015 року, яким задоволено позовну заяву прокуратури до Фонду державного майна України, що стосувалася визнання незаконною приватизації газопроводу високого тиску ГРС "Винники" (нова) до ПАТ "Іскра" у Львові, завдовжки 9 км.

 

Нагадаємо, як повідомляв "Z" у липні цього року, прокуратура оскаржувала у Господарському суді Києва наказ Фонду держмайна від 1993 року "Про затвердження плану приватизації майна державного підприємства "Львівський електроламповий завод ВО "Іскра"" та перелік нерухомого майна, переданого у власність ВАТ "Іскра" у 2003 році в частині включення до майна, що підлягає приватизації газопроводу високого тиску ГРС "Винники" – ВО "Іскра". Прокуратура мала намір повернути газогін у державну власність: згідно з законодавством України, газопроводи не можуть бути приватизовані. У травні цього року суд першої інстанції став на бік прокуратури, але Фонд державного майна подав апеляційну скаргу на його рішення.

 

За інформацією ZAXID.NET, до цього газогону під'єднані частина мешканців м. Винники, частина мешканців м. Львова, а також мешканці прилеглих сіл Бережани, Длинівка, Чишки, Волиця, Горішне. Від постачання газу цим газопроводом залежать також котельні військової частини №0747 та "Львівтеплоенерго". До вересня 2014 року газопровід належав ПАТ "Іскра", від вересня 2014 р. — компанії "Спектргаз", співзасновником якої також є ПАТ "Іскра".

 

"Спектргаз" декілька разів намагалася отримали у НКРЕКП ліцензію на розподіл газу для експлуатації свого газопроводу, але їй у цьому відмовляли - востаннє у вересні цього року.

 

22.10.2015