До 11.11. збирають зголошення на Премію Конрада

Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського заснована 2007 року Польським Інститутом у Києві, вручається раз на два роки. У 2015 році Премія вручатиметься вп’яте. Лауреат отримує нагороду у розмірі 3000 євро від Польського Інституту у Києві та піврічне стажування у Польщі у 2016 році у рамках стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща "GAUDE POLONIA".

 

Премія присуджується українському письменникові віком до 40 років, прижиттєво, за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, ламання стереотипів та універсальність послання. У попередні роки лауреатами вже стали Таня Малярчук (2013), Наталка Сняданко (2011), Сергій Жадан (2009), Тарас Прохасько (2007).

 

Висувати кандидатів на Премію можуть як українські, так і іноземні культурні інституції, наукові центри, видавництва, творчі об'єднання, приватні особи, заповнивши нескладну аплікаційну форму  з 1 вересня до 11 листопада 2015. Кожна установа або приватна особа може висунути лише одного кандидата. Претенденти на Премію не можуть номінувати себе самі. Аплікації доступні на сайті Польського Інституту.

 

Урочисте оголошення й нагородження лауреата Літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського відбудеться у першій половині грудня 2015 року у Києві. Лауреата та фіналістів визначить та оголосить польсько-українське журі: Зураб Аласанія (UA) – журналіст, генеральний директор Національної телерадіокомпанії України; Боґуміла Бердиховська (PL) – публіцистка, керівник департаменту стипендій Національного центру культури у Варшаві; Андрій Курков (UA) – письменник, кіносценарист; Таня Малярчук (UA) – письменниця, лауреат премії Конрада 2013; Адам Поморський (PL) – літературознавець, перекладач, президент польського ПЕН-клубу; Ростислав Семків (UA) – літературознавець, директор видавництва «Смолоскип», доцент Національного університету «Києво-Могилянська Академія»; Ева Фігель (PL -  голова журі) – директор Польського Інституту у Києві; секретар - Ольга Клименко (Польський Інститут у Києві).

 

21.10.2015