Партійні списки кандидатів у депутати Івано-Франківської обласної ради, в яких недотримано гендерної квоти, залишаються дійсними.

 

Як повідомляє видання "Стик", Львівський апеляційний адміністративний суд учора, 8 жовтня, відмовився задовольнити апеляційну скаргу Івано-Франківської обласної організації "Самопомочі" на рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду, що стосувалося скасування реєстрації списків кандидатів у депутати Івано-Франківської обласної ради від низки партій, у яких недотримано гендерної квоти. Кандидати у депутати облради від конкурентів "Самопомочі" залишаються зареєстрованими кандидатами.

 

"Причиною відмови стала відсутність повноважень у ТВК здійснювати перевірку законності порядку висування кандидатів, а також на підставі того, що недотримання 30-ти відсоткової гендерної квоти не є самостійною підставою для відмови в реєстрації кандидатів", - повідомляє про обґрунтування судом відмови у задоволення апеляційної скарги "Стик" з посиланням на представника "Самопомочі".

 

Нагадаємо, як повідомляв "Z", "Самопоміч" судилася в Івано-Франківському окружному адміністративному суді з Івано-Франківською обласною виборчою комісією. "Самопоміч" просила суд визнати незаконними та скасувати дві постанови виборчої комісії - від 30 вересня та 2 жовтня 2015 року, якими та зареєструвала списки кандидатів у депутати обласної ради від низки політичних партій.

 

У місцевій "Самопомочі" невдоволені тим, що Івано-Франківська обласна виборча комісія зареєструвала списки кандидатів у депутати облради від "Народного контролю", Радикальної Партії Олега Ляшка, Народного руху України, Української народної партії, Блок Петра Порошенка "Солідарності", ВО "Свобода", "Громадянської позиції" та "Нашого краю". У списках цих партій недотримана гендерна квота, тобто кількість кандидатів-жінок є меншою за 30%. БПП “Солідарність” з 85 кандидатів висунув лише 12 жінок, ВО “Свобода” з 85 кандидатів – 25 жінок, Радикальна Партія Олега Ляшка з 33 кандидатів – 5 жінок, а “Наш край” з 80 кандидатів – 21 жінку.

 

Нагадаємо, що 30 вересня Київський апеляційний адміністративний суд визнав недійсним і скасував пункт 4 додатку до постанови ЦВК №362 від 23 вересня, що дозволяв виборчим комісіям реєструвати списки кандидатів і без дотримання партіями гендерних квот. До ЦВК у цій справі позивалася "Самопоміч". Втім, ЦВК успішно оскаржила це рішення Київського апеляційного адміністративного суду у Вищому адміністративному суді.

 

09.10.2015