На "Площі синагог" облаштовують територію давнього Бейт-Гамідрашу.

Роботи проводять в межах реалізації проекту "Простір Синагог".

 

Як повідомляє прес-служба Львівської міської ради, у Львові сьогодні почали роботи з облаштування території давнього Бейт Гамідрашу (Дому навчання) на Площі синагог. До зими планують закінчити будівельні роботи, натомість, озеленення майбутнього громадського простору почнуть навесні. Поруч тривають роботи з консервації руїн синагоги "Золота Роза".

 

Керівник міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко розповідає, що фундаменти колишнього Бейт Гамідрашу будуть ознаковані на поверхні. Між руїнами синагоги, консервація якої триває уже впродовж двох місяців, і місцем, де був Бейт Гамідраш, передбачено створення зеленого простору із кам’яними стелами, на які будуть нанесені цитати людей, які писали про єврейське життя у Львові. Ці цитати поділять на три періоди: до Голокосту, під час та після нього. Цитати будуть написані мовою оригіналу і перекладені англійською та українською мовами. 

 

За інформацією прес-служби ЛМР, проект "Простір синагог" реалізує управління охорони історичного середовища ЛМР у партнерстві з Центром міської історії і спільним українсько-німецьким проектом "Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова". Першим етапом втілення проекту є консервація вцілілих залишків синагоги "Золота Роза", ознакування місця, де стояв Бейт Гамідраш, що знаходився поруч, та створення на цій ділянці меморіальної інсталяції "Увіковічнення". Бейт Гамідраш - це "дім навчання", який був розташований між "Золотою Розою" та Великою міською синагогою. Спершу Бейт Гамідраш був дерев’яною будівлею, а в 1797 році на її місці вимурували нову цегляну споруду. Втілення другого етапу проекту "Простір Синагог" передбачає облаштування території, де стояла Велика міська синагога. Його планують розпочати у 2016 році.

 

01.10.2015