Експерти ОПОРИ виявили плутанину у складі виборчих округів на виборах до облради.

Попри це, в обласній виборчій комісії запевняють, що голосуванню це не зашкодить.

 

Як повідомляє прес-служба Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області, ОПОРА виявила, що у межах кількох виборчих округів, які нещодавно утворила Івано-Франківська обласна виборча комісія для проведення виборів депутатів до Івано-Франківської обласної ради, відсутня низка населених пунктів, які мали туди входити.

 

Крім того, ОПОРА встановила, що при визначенні меж виборчих округів обласна виборча комісія не використовувала єдиного і однакового підходу до зазначення інформації про те, які населені пункти входять до складу виборчих округів. Так, наприклад, у Коломийському районі окремі села без сільських рад зазначені серед тих, які входять в межі певних виборчих округів, а окремі (Молодилів, Липники, Михалків, Хороста, Ясінки та ін.) не зазначені. Аналогічна ситуація була виявлена у територіальних виборчих округах Верховинського району, де з меж округу "випали", такі села, як: Вигода, Віпче, Черетів, Великий Ходак, Стаїще, Волова.

 

У межах виборчих округів виявили також відсутність територій деяких сільських рад (с. Добротів, Надвірнянського району, с. Лісна Слобідка Коломийського району).

 

За словами голови Івано-Франківської обласної виборчої комісії Віталія Юрчишина, усі помилки допущені з вини районних виборчих комісій: "Це є подання районних ТВК і їхня робота. От, до прикладу, у смт. Верховина входить ще декілька сіл, серед яких є одне село, вже не пам’ятаю назву, яке не включалося, хоча кількість виборців по Верховинському району орієнтовна, яку ми подавали, співпадає з кількістю виборців у Держреєстрі. Це перший фактор. В інших випадках подавали селищна рада чи сільська рада і під ними розумілося те саме. Аналогічна ситуація – Городенківський район, є Городницька сільська рада, до нього входить ще село Передівання – ви його не знайдете в додатку теж".

 

На думку Юрчишина, проблем з голосуванням у виборців через це не буде, адже виборчі дільниці тепер діють на постійній основі і в районних виборчих комісіях оперують номерами цих дільниць. 

 

Нагадаємо, що на своєму засіданні 19 вересня Івано-Франківська обласна виборча комісія утворила 84 територіальні виборчі округи для проведення виборів до обласної ради.

 

23.09.2015