Вигляд площі перед оперним театром може радикально змінитися.

Проект, замовлений БФ "Сокар-благо", що має дозвіл на капітальний ремонт фонтану перед театром за власні кошти, передбачає встановлення фонтану без чаші та облаштування площі довкола нього. 

 

Як повідомляє у своєму прес-релізі архітектурне бюро Yunakov Architects, благодійний фонд "Сокар-Благо" замовив в нього проект реконструкції фонтану перед Львівським національним академічним театром опери та балету імені Соломії Крушельницької, що на проспекті Свободи у Львові. Авторами проекту є архітектори Іван Юнаков, Ірина Красота та Ярослав Катрич. Проект передбачає знесення старого фонтану, встановлення нового "сухого" фонтану без чаші і облаштування площі довкола фонтану.

 

 

Новий фонтан, як йдеться у прес-релізі, у холодну пору року просто вимикатимуть, по ньому можна буде ходити. На його місці можна буде також встановити новорічну ялинку або сцену.

 

Проектувальники сподіваються звільнити площу від атракціонів, електричних машинок, столиків з металічними балеринами (встановлених фестивалем-ресторацією "Лівий берег" - Z). На площі довкола фонтану встановлять лавки, вбудовані у парапети зелених зоню. Для захисту площі від вітру і доріг в архітектурному бюро пропонують висадити немало дерев та кущів. На площі повинен з'явитися безкоштовний Wi-Fi. На лавках також встановлять розетки для зарядки ноутбуків та смартфонів.

 

Тиск води у форсунках фонтану регулюватиметься залежно від швидкості вітру та погоди, щоб фонтан не забризкував перехожих водою. Для цього у фонтан вмонтують міні-метеостанцію. Крім того, він матиме світлодіодну підсвітку.

 

Площу довкола фонтану забрукують сірою та темно-сірою гранітною плиткою. Між плиткою будуть вмонтовані смуги зі світлодіодів, які, як вважають проектувальники, "візуально збагачуватимуть площу у темну пору доби".

 

Нагадаємо, що 23 червня цього року виконавчий комітет Львівської міської ради погодив благодійному фонду "Сокар-Благо" проведення капітального ремонту фонтану перед Львівським національним академічним театром опери та балету ім. С. Крушельницької на пр. Свободи. Реконструкцію фонтану благодійний фонд проводить за власні кошти. БФ "Сокар-Благо" пов'язаний з Державною нафтовою компанією Азербайджанської республіки (SOCAR).

 

08.09.2015