У місті відкрили пам'ятник наймолодшому вояку Першої світової війни.

Встановити пам'ятник тернополянину Славкові Луцишину місцеві громадські активісти планували ще минулого року, але реалізувати намір вдалося лише зараз. 

 

Як повідомляє "Терен", 29 серпня у Тернополі відкрили пам'ятник наймолодшому вояку Першої світової війни - тернополянину Славкові Луцишину. Скульптуру в гідропарку «Топільче» у мікрорайоні «Дружба», де неподалік мешкала родина Луцишиних.

 

Одним з ініціаторів встановлення пам'ятнику є історик, дослідник Першої світової війни Сергій Ткачов. До втілення задуму долучилася також громадська організація "Міщанське братство". Скульптором є пам'ятника є тернополянин Дмитро Пилип’як. Урочисте відкриття пам'ятника відбулося в межах програми заходів з відзначення 24-ї річниці Незалежності України та 475-ї річниці заснування Тернополя. Втім, за словами Сергія Ткачова, спершу пам'ятник планували встановити ще минулого року, до 100-ї річниці від початку Першої світової війни. Тоді реалізувати задумане не вдалося.

 

 

"Композиція пам’ятного знаку не складна, – пояснює скульптор Пилип'як у коментарі виданню "За Збручем". – На фоні земної кулі розміщена фігура маленького воїна. У нього над головою – галка. У Першу світову війну боролися двоголові орли, як з російської, так і з австрійської сторони, але я вирішив ввести у композицію образ галки – птахи, яка була на гербі Галичини, оскільки Славко був галичанином, і відстоював свою землю,яка тоді була частиною Австро-Угорської імперії. Ще один елемент – це колесо історії, той млин, який перетирав долі людей, воїнів, захисників Вітчизни, як цивільних так і воєнних".

 

Пам'ятник виготовлений із залізобетону, що імітує бронзу. Загальна вартість пам'ятника і робіт з його встановлення склада трохи більше 50 тисяч гривень. 

 

Як розповідав "Z" у статті "Тернопільська леґенда про наймолодшого вояка", у віці семи років Славко Луцишин випадково став наймолодшим вояком І Світової війни. Разом з австрійськими військовиками він побував і на російському, і на італійському фронтах.

 

31.08.2015