Поп-музика еволюціонує

Ґрунтовний аналіз популярної музики засвідчив: метал залишився на марґінесі, поп-мелодії, натомість, зазнали якісних змін. А хіп-хоп захистив музичну індустрію від одноманітності.

 

 

 

Гурт «Beatles», Ші-Стадіон (Нью-Йорк), 1965 р. Він, зокрема, зробив рокові композиції популярними в усьому світі

 

 

Навіть попса еволюціонує. Від початку 60-х рр. ХХ ст. вона пережила три «стрибки» розвитку, розповідають двоє британських науковців у віснику Лондонського королівського товариства Open Science.

 

Висновків вони дійшли на підставі детального аналізу американського хіт-параду Billboard – першого в своєму роді, розповідає провідний автор Матіас Мош (Matthias Mauch) з Лондонського університету королеви Марії. За допомогою сучасних інструментів аудіо-аналізу дослідники вивчили 17 000 записів.

 

Внаслідок своїх дослідів вони виявили чергування аґресивних бітів і радше оркестрових гармоній, спричинене модою. Та найвпливовішими виявилися три квазіреволюційні ривки, що полягали у виникненні жанру «рок» 1964 р., композицій зі синтезатором (синтетично-насичених пісень) з 1983 р. та хіп-хопу 1991 р. 

 

По суті науковці дослідили розвиток і популярність різних властивостей музичних творів, зокрема гармонії, послідовності акордів та ознак тональності. Наприклад, на початку 60-х рр. ХХ ст. почав поступово зникати малий мажорний (домінантовий) септакорд, притаманний блюзу й джазові, а гурти на кшталт Beatles і The Rolling Stones зробили рокові композиції популярними в усьому світі.

 

Десь 20 років потому синтезатор, штучні біти і семпл-техніки змінили мейнстрім. Лише 1991 р. відбулася, як зазначає Мош, радикальна зміна: з'являвся реп, що вперше практично відмовився від мелодичності співу.

 

Окрім великих стрибків, мейнстрімову музику повільно змінювали й маленькі нові тренди. Наприклад, загальну популярність отримав малий мінорний септакорд, з 70-х рр. ХХ ст. він поступово прокрався в пісні різних стилів, зокрема «funk», «soul» і «disco». Він залишився популярним дотепер.  

 

Загалом розвиток музики науковці оцінюють позитивно. Поширений закид, що, мовляв, музичні чарти стають дедалі одномантнішими, вони можуть спростувати на підставі свого дослідження. Вчені виявили тільки одну фазу «занудності», яка настала з виникненням стадіонового року на початку 80-х рр. ХХ ст. і привела в хіт-паради гурти «Bon Jovi» & Cо.

 

 

Jan Osterkamp

Popcharts werden doch nicht immer eintöniger

Spektrum.de, 06/05/2015

Зреферувала Соломія Кривенко

19.05.2015