Карткові фокуси: психологія чи магія?

Кожен знає: вибираєш карту з колоди, а фокусник знає, яку ти вибереш. Є 52 можливих варіанти відповіді, 51 з них – хибний. Надто багато, думають глядачі. Проте стається так, як має статися: чарівник відгадує карту. Всі – приголомшені, хоча знають, що на те це й називається картковим фокусом, але зрозуміти його не можуть. Єдине, в чому переконані, – карту вибирали самостійно. Чи ні?

 

 

 

Джей Олсен проводить експеримент з піддослідною.

 

 

Магія та психологія тісно по’вязані між собою, хоча одне й називають абракадаброю, інше – наукою. Багато магічних трюків цілеспрямовано використовуються наші психологічні слабкості.

 

Нещодавно команда англійських науковців з Макгільського Університету в Монреалі (Канада) детальніше вивчила нюанси такої взаємодії. Вони хотіли дізнатися, як певні психологічні чинники визначають наш вибір під час здійснення карткових фокусів. «Ми почали з базового принципу магії, який не до кінця розуміли: як маг заставляє своїх глядачів вибрати певну карту так, що вони цього не усвідомлюють», – пояснює керівник досліджень Джей Олсен (Jay Olsen), що також займається фокусами у вільний час. Люди схильні обирати той варіант, який фокусник виділяє у якийсь спосіб, не помічаючи, що вони це роблять, пояснює вчений, а також професійний маг за сумісництвом.

 

В експерименті, що складався з двох частин, науковці попросили 118 піддослідних вибрати карту з колоди. В одному випадку карти демонстрував Олсен, в іншому – учасники дослідження працювали з комп’ютером.

 

Учений поводився так: він прогортував колоду карт й просив піддослідних запам’ятати одну з них. Але суб’єкти дослідження не знали, що одну карту Олсен піднімав вище, ніж інші, й демонстрував її впродовж довшого часу, ніж решту. 98 % учасників  вибрали чирвову десятку, як і хотів Олсен. Цікаве, що навряд, чи хтось міг помітити маніпуляцію, адже для здійснення досліду потрібно було півсекунди. При цьому, тільки 9 % піддослідних дотримувалися думки, що вони не здійснили вільного вибору.

 

У другій частині дослідження анімована програма гортала карти у той же спосіб. Й у цьому випадку спеціальну карту показували довше. Загалом 30 % піддослідних її обрали. Тобто, тут також дався взнаки підсвідомий вплив, але значно слабше, ніж за участі мага.

 

Чому? «Ймовірно, багато соціальних і ситуативних чинників, які мають значення для карткових фокусів, були відсутніми», – пояснює співавтор Роналд Рензінк (Ronald Rensink). У карткових трюках на нас впливає цілий комплекс факторів. Важливими є особистість чарівника, накопичення очікувань у процесі проведення фокусу або й вимога зробити швидкий вибір.

 

Магія і наука – дві протилежності. Так вважає більшість людей. Адже там, де магія намагається приховати правду, наука прагне її розкрити. Але дослідження на кшталт цього засвідчують: магія також може допомогти краще зрозуміти нашу поведінку та психологію. Відкритим залишається питання, чи мусить магія при цьому втрачати свої чари.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.scinexx.de.

15.02.2015