Стрес послаблює емпатію

Емпатичне співпереживання болю друзів і рідних проявляється сильніше, ніж срівпереживання чужих страждань. Це підтвердили як на мишах, так і на людях. Американські психологи можуть продемонструвати, що рівень гормону стресу у визначальний спосіб впливає на так зване емоційне зараження. Відповідно емпатія до чужих набагато слабше дає про себе знати, адже сама їхня присутність провокує виділення гормону стресу – кортизолу – в кров, розповідають учені в журналі Current Biology. В мишей і людей науковці змогли підвищити прояви співчуття до чужинців свого виду, що зазнають болю, завдяки спеціальним медикаментам, які блокують дію гормону стресу. Такого самого ефекту досягали піддослідні-люди завдяки спільній відеогрі, що пригнічує соціальний стрес.  

 

 

 

Мати й син: емпатія виникає насамперед між тими людьми, між якими є сильний емоційний зв'язок 

 

 

«Ми виявилм, чому емпатія між чужими людьми так рідко народжується, – каже Джефрі Моґіл (Jeffrey Mogil) з Університету Макгілла в Монреалі (Канада). – Причина зовсім проста: стрес, зокрема й соціальний, що безпосередньо пов'язаний з незнайомцями». З попередніх досліджень відомо, що фізична близька присутність незнайомців підвищує рівень гормону стресу. З огляду на це Моґіл і його колеґи вивчали ймовірні взаємозв'язки між стресом та емпатією.

 

На підставі вислідів експериментів над тваринами вчені зафіксували: миші реагують на біль, який зазнає інша миша через ін'єкцію розведеної оцтової кислоти. Якщо піддослідній миші перед експериментом вводили гормон, що блокує стрес, – метирапон, – тварина демонструвала сильніше співпереживання болю свого побратима в іншій клітці. Й навпаки, у мишей зменшувалася природна емпатія до тварин з однієї клітки, якщо напередодні миша пережила стресову ситуацію. Очевидно, стрес пригнічує біохімічну реакцію нормального емоційного зараження. 

 

Несподівано велику кількість подібних результатів дали відповідні тести з двома студентами чи то чоловічої, чи то жіночої статі, які або добре зналися, або ж були незнайомими. Одна особа страждала від болю, бо тримала руку під холодною водою – 4°C. Інший суб'єкт дослідження визначав масштаби її болю за допомогою відповідної шкали. Крім того, відеокамера фіксувала міміку й жести піддослідних. У зразках слини вчені визначали вміст кортизолу.

 

Результати: студенти оцінювали рівень болю незнайомця відверто вище, коли годину перед тим приймали метирапон, що понижує рівень кортизолу. До того ж у цьому випадку їхні мімічні й рухові реакції, які виражали співчуття, були виразнішими.

 

Науковці засвідчили, що дію медикаментів, яка схиляє до співпереживання, можна замінити музичною відеогрою «Rock Band». Між двома незнайомими людьми, які хочуть знизити рівень стресу спільними віртуальними заняттями музики, розвиваються подібні показники емпатії, як і після прийому блокаторів гормону стресу, засвідчив фінальний больовий тест.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.wissenschaft-aktuell.de.

18.01.2015