В одному з найстаріших парків тварин у світі – амстердамському – тепер можна  подивитися не лише на традиційних тварин, а й на невидимих для ока людини живих істот. З нагоди відкриття парк відвідала королева Нідерландів.

 

 

 

 

Червоне серце з органічного скла світиться на підлозі. Пара обережно переступає його, обіймаючись. Потім вони ніжно цілуються. На відео екрані, що позаду них, починають швидко бігати цифри, потім з’являється напис: «Ви обмінялися приблизно 1 млн бактерій».

 

Поцілункометр – одна з цікавинок Мікропії, першого в світі зоопарку для мікробів. Королева Нідерландів Максима взяла участь в урочистій церемонії відкриття. Тут демонструють тих істот, які неозброєним оком неможливо побачити й вивчити, але завдяки яким життя на планеті Земля в принципі стало можливим. Це найменші та найстаріші істоти на світі.

 

Мікропія – частина Амстердамського зоопарку Артіс, йому вже 176 років, він – най старіший зі всіх зоопарків. «Ми не хочемо стати резервацією для видів, що вимирають, – каже директор Артісу Гайг Баля. – Тільки прагнемо показати: все в природі взаємопов’язане».

 

Елегантне сіре приміщення в будівлі зоопарку, якому понад 140 років, зараз стало домом для бактерій, плісняви, водоростей, інших одноклітинних і тварин. Науковці переконані: лише 1 % цих живих істот взагалі відомі.

 

Над концепцією, яка дасть змогу зробити невидимий світ таким, який можна сприймати, мікробіологи голландських університетів працювали впродовж 12 років. В його рамках розробили поцілункометр, який демонструє відвідувачам парку, що лише через один поцілунок відбувається обмін майже 1 мільйоном бактерій. Також гості можуть з допомогою спеціального сканера побачити, що на тілі кожної людини живуть  мільярди мікробів. Завдяки 3D-біноклю, що з’єднаний з лінзами мікроскопа, перед очима відвідувачів постає чітке зображення середовища життєдіяльності зелених водоростей, воно – збільшене в тисячі разів.

 

Небезпечні мікроорганізми, зокрема вірус імунодефіциту людини, з міркувань безпеки представили лише у вигляді моделей. Навіть вірус Ебола зображений тут скляною скульптурою. Інші бактерії зняли на фото- чи відеоплівку.

 

Мікропія – це досвід, музей, лабораторія, й окрім того – зоопарк. «Ми показуємо, як живуть мікроби, як вони харчуються та розмножуються», – розповідає директор.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал за посиланням: http://www.zeit.de.

02.10.2014