Гід по «Контрастах»

 

Ювілейний, двадцятий львівський фестиваль сучасної музики «Контрасти» у розпалі. Для тих, хто губиться у різноманітті програми, «Z» підготував гід найважливішими концертами жовтня. Цьогорічний фестиваль найбільш монолітний за останні роки. Програма концертів у ньому майже повністю присвячена новій музиці, відлік якої слід розпочинати з повоєнних часів (50-х років минулого століття).

 

Karl William Pamp Jenkins.

 

3 жовтня відбудеться монографічний концерт Карла Дженкінса – валлійського композитора, що працює у стилі classical crossover, тобто популярної класики. Цього року йому виповнилося 70. Дженкінс є галлом не лише за походженням – він як дві краплі води схожий на героїв славнозвісного «Астерікса і Обелікса», має довгі руді вуса і сміливий примружений погляд. Його доробок передусім складають сакральні твори, один з яких – «Requiem» – виконає камерний оркестр «Віртуози Львова» та хор «Глорія» під управлінням Сергія Бурко. Це сплав красивих мелодій, що легко слухаються і справляють заспокійливе враження. Попри зазначені особливості, п’єси Дженкінса є витончено-піднесеними, а їх внутрішня легкість не має нічого спільного з попсовістю – це, скоріше, продовження тієї композиторської гілки, до якої належить вишукані французькі автори Габріель Форе та Моріс Дюруфле. До речі, цитати з них у «Реквіємі» переплетені з давніми антифонами, наспівами, секвенціями та японською поезією хайку.

 

Два інших твори програми так чи інакше належать до сфери музики до реклами. «Adiemus: Songs of Sanctuary» – перший альбом Дженкінса, поштовхом до якого стало написання композиції «Adiemus» до реклами авіакомпанії Delta AirLines, а наслідком – запаморочлива популярність. Твір «Palladio» натомість був використаний у рекламі діамантів De Beers, а згодом став візитівкою композитора.

 

Bogusław Schaeffer, photo: Eugeniusz Helbert / Forum

 

Увечері 4 жовтня відбудуться одразу дві фестивальні події. О 18.00 музиканти творами сучасних львівських авторів вшанують пам’ять польського музикознавця Анджея Хлопецького та львівського – Яреми Якубяка, одного з ініціаторів створення «Контрастів». О 20.00 театр «Альтер» продемонструє публіці «Сценарій для трьох акторів» цьогорічного ювіляра Богуслава Шеффера – одного з найвідоміших польських композиторів, народженого у Львові. Його ім’я вже вписано в історію музики як автора першого у Польщі гепенінгу, найбільш раннього польського твору у жанрі інструментального театру, а також першого поляка, який почав займатися електронною музикою. Найцікавіше ж його досягнення – це графічні партитури (його вважають автором першої в світі музичної партитури без нот), які нагадують зразки конструктивізму початку XX століття. Таких партитур Шеффер вже створив більше 400.

 

Нова подія у межах фестивалю – Лабораторія музичної критики LAB, яка цього року емігрувала з Києва до Львова. У межах цього проекту 7 жовтня протягом дня музичні критики з Чехії, Польщі, Росії та України спробують визначити точку відліку нової музичної епохи. Ввечері того ж дня відбудеться спільний польсько-український концерт «Neo Temporis Group», який двома тижнями перед тим прозвучав у межах одного з найвідоміших в світі фестивалів сучасної музики – «Варшавської осені».

 

Вечір 8 жовтня буде присвячений симфонічним творам українських авторів – Бориса Лятошинського («Увертюра на чотири українські народні теми» та «Польська сюїта») і Євгена Станковича («Концерт для віолончелі з оркестром», «Симфонічна поема "Присвята Стефану Турчаку"» та «Ханука»). Не зважаючи на те, що наш сучасник Євген Станкович ніколи не був учнем основоположника вітчизняного симфонізму, саме його творчість є найпослідовнішим втіленням заповідей Лятошинського. Цей вечір завдяки спільним зусиллям диригента Володимира Сіренка, віолончеліста Золтана Алмаші та молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів» обіцяє стати справжнім буянням фарб та повноводдям почуттів.

 

Особливу увагу слід звернути також на концерт 10 жовтня, який готують французький віолончеліст Ромен Ґаріу, українська співачка Наталка Половинка і швейцарський диригент Сімон Камартін разом з симфонічним оркестром Львівської філармонії. Концерт складається з оркестрових гімнів і містичних творів, і вибудовується як велика симфонічна літургія, наприкінці якої слухач завдяки музиці Олів’є Мессана має побачити «Осяяння потойбічного».

 

Olivier Messiaen.

 

11 жовтня публіка познайомиться зі зразками старовинного жанру сoncerto grosso, що належать до XXI століття. Серед іншого камерний оркестр «Віртуози Львова» виконає цикли Золтана Алмаші, Любави Сидоренко, Віктора Камінського і Ігоря Щербакова. Концерт для флейти з оркестром маестро Щербакова має додаткове смислове навантаження, і відсилає до історії жанру in memoriam – він присвячений пам’яті одного з найталановитіших українських методистів Олега Киви.

 

Завершення фестивалю відбудеться у неділю, 12 жовтня, проектом «Музичні меридіани "Контрастної" України: Крим-Донецьк-Харків-Київ-Львів» з музикою митців, що представляють ці міста. Не зважаючи на те, що організатори вважають проект виявленням «глибинного нешароварного патріотизму», більш чесно було би його вважати рефлексією на трагедію, яку переживає країна. Більшість з відібраного для концерту – реквієми або сумні твори, серед яких острівцем лежить твір Юрія Ланюка зі світлим заголовком «Благовіщення».

 

Повну програму фестивалю сучасної музики «Контрасти» дивіться на сайті Львівської обласної філармонії.

02.10.2014