Найконтрастніше, що з нами сталось

Завершився XXV  Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти» у Львові

 

Упродовж сімнадцяти днів (з 4 по 20 жовтня) у культурній столиці України «Контрасти» дивували слухачів незмінно якісною презентацією сучасної академічної української музики поряд зі світовою.

 

 

Цьогоріч ювілейний фестиваль зібрав ув одному місці та одному місяці різні покоління музикантів,  різні характери та найсучасніші прем’єри. Місце  –  незмінно Львів, з  інтригуючими  завулками й двориками, що ведуть невідь-куди та фестивальними пабами, місяць –   обов’язково жовтень у свою найкращу, золоту пору. Срібний же ювілей фестивалю зібрав разом декілька поколінь композиторів, авторські програми визначних виконавців, презентував світові та українські прем'єри, –   цим , як уже зазвичай, за словами його генерального директора Володимира Сивохопа, дав «ковток свіжого повітря».

 

Локації музичних подій –  залежно від специфіки кожного концерту –  спрямовували львів’ян та гостей до Органного залу та Львівської національної філармонії: а там уже майданчиками були не просто концертний зал імені Станіслава Людкевича, а  конкретно його сцена (де перебували і виконавці, і глядачі),  і фойє філармонії –  для особливих випадків. 25-ий фестиваль, до того ж, розширив географію виїзних подій, адже концерти унікального польського Neo Electric Quartet відбувались і у київському театрі «Ліра», і у Тернополі, і на завершення презентувались у Львові в рамках «Ночі Контрастів».

 

Виступ Dabrowski/Manko у фойє філармонії.

 

Генерації композиторів

 

Музичні мости, як і мости для транспорту різного призначення, унеможливлюють відриви. Бо відриви, своєю чергою, тягнуть за собою нерозуміння, незручності, відхід від традицій та ідентичності. «Лятошинський об’єднує» у рамках «Контрастів» –   це концерт саме про мости, загартовані національним чуттям. Твори відомих композиторів молодшого покоління Євгена Петриченка, Богдана Кривопуста та Богдана Сегіна передували визначному виконанню Другої симфонії Бориса Лятошинського –  класика української музики ХХ століття. Під орудою Теодора Кухара, американського диригента з українським корінням, оркестр Львівської філармонії звучав по-особливому натхненно. Концерт «Український контекст» у супроводі незмінного партнера фестивалю –  колективу «Академія» виконали твори Мирослава Скорика, Богдани Фроляк, Віктора Камінського та Ігоря Щербакова.

 

Під час виконання «Toy concert» Євгена Петриченка.

 

Творчі портрети

 

Родзинкою фестивалю став цикл авторських концертів «Творчі портрети». Кшиштоф Меєр та Святослав Луньов у перші дні фестивалю змагались за серця прихильників фортепіано та органа відповідно. Концерт польського композитора був позначений одноколірним пануванням фортепіано –   однак з вкрапленням наприкінці квартету (Марко Комонько, Зенон Дашак, Оксана Литвиненко, Оксана Рапіта, Наталія Пелех, Максим Сасько). У випадку київського композитора  склад артистів налічув Олену Мацелюх (орган) та Олександру Турянську-Мельє (мецо-сопрано).

 

 

Виконавські відкриття

 

Запрошені ансамблі дивували презентацією оригінальних програм: і електроакустичною музикою  – Dabrowski/Manko (Польща-Україна), і національним контекстом Lutoslawski Piano Duo (Польща), Tremolo Ensemble (Ізраїль), і надсучасною, щойно створеною молодими композиторами (про це пізніше)  – Ensemble Nostri Temporis та Львівський ансамбль акордеоністів - новою музикою.

 

Євген Громов за грою.

 

Солісти-виконавці також внесли свою лепту у львівські стандарти:  Мацелюх Олена (орган) з творами Філіпа Гласса, Євген Громов (фортепіано) як відкривач Володимира Загорцева, Оксана Рапіта (фортепіано) у «Галицькому контексті», Назарій Стець (контрабас) з нічним перфоменсом суперможливостей інструмента в сучасній музиці та Микола Хшановський - з презентацією вражаючого електронного «дарктехно сету». Такі поєднання Контрастів справді дивують.

 

Український та світовий контекст

 

Англійський композитор Дункан Вард у Люцерні в 2017 році сказав: «Кожен композитор хоче контрастів». У 2012 році така потреба молодих композиторів була втілена у програмі COURSE. Перші в Україні щорічні міжнародні майстер-класи! За сім років у них узяли участь два музикознавці та 56 композиторів з Німеччини, Польщі, Латвії, Греції, Італії, Південної Кореї, Туреччини, Росії, України.

 

Відкриття фестивалю. Диригент – Вінсент Козловський, солює Катерина Супрун (альт).

 

У ранкових, денних та вечірніх (отже, майже цілодобових) індивідуальних та семінарських заняттях викладачами були відомі європейські композитори Шімон Восечек (Чехія-Австрія) та Славомір Войцєховський (Польща). Запрошені гості  –   Анна Корсун (Україна-Німеччина), Сєрґєй Майнґардт (Німеччина) та Мехмет Цань Озер (Туреччина). На одній з фінальних подій фестивалю –  «Ночі Контрастів» були виконані твори викладачів та молодих композиторів з України –   Марти Галаджун, Катерини Гривул, Михайла Чедрика, Юрія Пікуша, Даніїла Гетьмана, Антона Кошелєва, Ксєнії Вєчар-Кавалєвської з Білорусі, Ділай Доґанай та Тойкана Ефе Кахрамана з Туреччини та Хаюцає Кім з Південої Кореї.

 

«Контрасти» –   як опозиція до непрофесійного та незрілого, тому як навчання і виховання протилежного: на новітніх майстер-класах. «Контрасти»  – як відкриття невідомого, що завжди зустріне порозуміння: на таких очікуваних прем'єрах. «Контрасти»  – як найефективніша політична дипломатія: в усіх паралелях діалогів запрошених культур. Як 25-ий (!) поспіль оазис справжнього музичного життя.

 

Фото: Сергій Горобець

23.10.2019