Путінська Росія як держава-експортер тероризму

Росія Путіна стала тим, що Державний департамент США називає "держава-експортер тероризму" (“state sponsor of terrorism.”)

 

 

Ось яким чином: після аншлюсу Криму Путін мав три варіанти. Він міг захопити всю чи частину України, або міг сподіватися, що проросійські демонстранти затоплять вулиці України, і він захистить їх "народну владу". Перший варіант за мету не ставився, можливо, тому що це занадто ризиковано. Другий не вдався, так як переважна більшість південно-східних громадян України залишилися байдужими або проти об'єднання з Росією.

 

Путіну залишилась третя можлива опція: тероризм.

 

І ось чому путінська Росія кваліфікується як держава-експортер тероризму. Відповідно до  п.2656f (d) 22-го розділу Кодексу Сполучених Штатів:

 

(1) термін "міжнародний тероризм" означає тероризм, що включає громадян чи територію більш як однієї країни;

 

(2) термін "тероризм" означає умисне політично мотивоване насильство щодо цивільних цілей субнаціональними групами або таємними агентами; і

 

(3) термін "терористична група" означає будь-які групи діючого, або таких, що мають значимі діючі підгрупи, міжнародного тероризму.

 

Існують переконливі докази прямої і непрямої участі Росії в насильстві, яке вразило кілька східних міст України 12-13 квітня:

– них безпосередньо беруть участь російські розвідники і спецназ;

– зброя і обмундирування терористів мають російське походження (як зазначив  посол США в Києві  Джеффрі Піатт);

– напади на урядові будівлі в Слов'янську, Маріуполі, Макіївці, Харкові, Єнакієве, Дружківка, Горлівка, Червоний Лиман, та Краматорську були чітко координованими російською розвідкою.

 

Як делікатно висловилася Верховний представник ЄС Кетрін Ештон в своїй вчорашній заяві:

"Я серйозно стурбована сплеском акцій, вчинених особами та групами сепаратистів у різних містах Східної України.... Я ще раз висловлюю рішучу підтримку ЄС що єдності, суверенітету і територіальної цілісності України і закликаю Росію зробити те ж саме. З цією метою наполягаю, щоб Росія відкликала свої війська від кордону України і  припинила будь-які подальші дії, спрямовані на дестабілізацію України." (підкреслення моє – О.М).

 

Колишній головнокомандуючий військовими силами НАТО в Європі Веслі Кларк був пряміший, заявивши, що ці напади не були спонтанними, а є реалізацією другого етапу російського плану окупації України (першим була окупація Криму).

 

Чи поведінка проросійських сил у Східній Україні включає "навмисне політично мотивоване насильство щодо цивільних цілей"? Очевидно. Чи включає це насильство "громадян або територію більш як однієї країни"? Так, включає. Тому це насильство кваліфікується як міжнародний тероризм, а його виконавці є безумовно "терористичними групами". Quod erat demonstrandum.

 

До речі, значно докладніше ЄС-івське визначення «терористичних актів» повинно розвіяти всі сумніви – якщо хто мав їх – щодо того, що насильство на сході України кваліфікується як терористичне:

 

«Терористичні акти» означає умисні діяння, які, враховуючи їх характер або контекст, можуть серйозно пошкодити країну або міжнародну організацію і які національним законодавством визначаються як злочин. До них відносяться:

 

• напади на життя людини, які можуть призвести до смерті;

• напади на тілесну недоторканність особи;

• викрадення або взяття заручників;

• заподіяння значних матеріальних руйнувань урядовому чи громадського об'єкту, транспортній системі, об'єктові інфраструктури ;

• захоплення повітряних суден, суден або інших засобів пасажирського чи вантажного транспорту;

• виробництво, зберігання, придбання, перевезення, поставка чи використання зброї, вибухових речовин або ядерної, біологічної чи хімічної зброї;

• участь у діяльності терористичної групи, у тому числі шляхом надання інформації або матеріальних ресурсів, або фінансування її діяльності в будь-який спосіб – зі свідомістю того, що така участь сприятиме злочинній діяльності групи.

 

Для того щоб ці дії, щоб трактувалися як терористичні акти, вони мають проводитися з метою серйозно залякати населення, або незаконно  змусити уряд чи міжнародну організацію виконати або утриматися від виконання будь-яких дій, або серйозно дестабілізувати чи зруйнувати фундаментальні політичні, конституційні, економічні або соціальні структури країни чи міжнародної організації.

 

У світлі російського прямого і непрямого сприяння міжнародному тероризму на сході України, Росію безумовно можна кваліфікувати як "державу-експортера тероризму", і після офіційного оголошення її такою, вона має бути негайно піддана санкціям, які США юридично зобов'язані накласти на держав-експортерів тероризму. (Природньо, ЄС повинен діяти за цим прикладом). Отже, Держдепартамент:

Країни, визнані держсекретарем як такі, що неодноразово надавали підтримку актам міжнародного тероризму, підлягають дії трьох законів: розділ 6(j) Закону про регулювання експорту, розділ 40 Закону про контроль над експортом озброєнь, і розділ 620A  Закону про зовнішню допомогу. Сукупним результатом потрапляння під дію цих законів є чотири основні категорії санкцій, що включають: обмеження іноземної допомоги США; заборону експорт та продаж товарів оборонного призначення; чіткі механізми контролю над експортом товарів подвійного призначення; та інші фінансові і не тільки обмеження.

 

Окреслення вищеназваних законодавчих актів також містять інші норми санкцій в покарання осіб та країн, що здійснюють якусь торгівлю з державами-експортерами тероризму. В даний час маємо чотири країни, що підпадають під дію цих законів: Куба, Іран, Судан і Сирія.

 

Тепер, коли список повинен складатися з п'яти країн-бандитів – якщо, звичайно, і Вашингтон, і Брюссель воліють розширити свою відповідь на порушення Путіним міжнародних норм – відповідь, яка своєю малодушністю є, по суті, неявним схваленням тероризму.

 


(англійська версія: World Affairs blog)

 

15.04.2014