Нікотин – ніякий не бальзам для душі

Безсумнівно, що в курців підвищується ризик появи раку, респіраторних і серцево-судинних захворювань. Але багато з них переконані, що споживання тютюну має позитивний вплив на їхній психологічний стан. Однак, узагальнення результатів попередніх досліджень приводять до іншого висновку: британські вчені констатували чіткий зв'язок між відмовою від сигарет і поліпшенням психічного здоров'я. Той, хто кинув курити, вже за кілька тижнів менше страждає від депресії, тривоги й стресу, ніж ті, хто не відмовився від шкідливої звички, – пишуть учені в «British Medical Journal».

 

 

«Сумнівний стереотип, що куріння покращує психічне здоров'я, тепер спростували», – пояснюють Павло Авеярд з Оксфордського університету і його колеги з Університету Бірмінгема та Королівського коледжу Лондона. Дослідники проаналізували результати 26 досліджень, їхні учасники мали в середньому 44 років. Вони були курцями, які раніше курили близько 20 сигарет на день. Деякі з цих досліджень вивчали здорових людей, а інші – пацієнтів з соматичними захворюваннями або психічними розладами. Частина їхніх учасників відмовилася від цигарок з початку експериментів. Періоди дослідження – від семи тижнів до дев'яти років, в середньому – шість місяців. На початку та в кінці кожного тесту заповнювали анкети, відповідаючи на запитання про стан психічного здоров'я кожного учасника.

 

Встановили, що ті, хто кинув курити, на 25-37 % менше страждали від тривоги, депресії та стресу, ніж інші. Їхня психічна якість життя була вищою на 22 %, а позитивна установка – на 40 %. Це підвердилося як на здорових, так і на хворих піддослідних. Позитивний ефект за силою був такий же, як і в результаті прийому антидепресантів, – розповідають учені. Але чому багато курців все ж вважають, що тютюнопаління здійснює протилежний вплив?

 

Душевному стану курця властиві часті коливання впродовж дня, – пояснюють автори. Курці нервуються, тривожаться чи навіть впадають в депресію, коли якийсь час не курять, а потім їхній настрій покращується з кожною цигаркою. Через це їм здається, що для них вживання тютюну є потрібним. У дійсності нікотинова залежність викликає зміни в мозку й зумовлює психологічний дискомфорт. За словами дослідників, за три місяці після припинення куріння змінені функції мозку повертаються в норму. Це й сприяє стабілізації душевного стану.

 

З результатів спостережень виводять взаємозв’язок, однак не строгий причинно-наслідковий зв’язок між курінням та психологічним станом. Через етичні проблеми буває важко проводити подібні дослідження. Проте науковці запевняють всіх, хто відмовився від цигарок, що це, безумовно, має позитивний вплив на психіку.

17.02.2014

До теми