Галичина: революційні хроніки

Станом на нині під народним контролем уже всі три обласні адміністрації Галичини. Однак на цьому розгнівані діями влади люди не зупиняються – блокують автошляхи, захоплюють райадміністраці, тощо… Завтра у Тернополі, Львові та Франківську формуватимуть Народні ради

 

 

Народовладдя по-франківському

 

Сьогодні Івано-Франківщина приєдналась до інших областей України, в яких народ перебрав владу до своїх рук. Івано-Франківська ОДА тепер забарикадована і підконтрольна активістам місцевого Майдану та депутатам обласної ради, які офіційно проводять тут прийом громадян, а тому ніхто нічого не порушує. Хоча в обласній прокуратурі, очевидно, думають інакше, розпочавши кримінальне провадження за фактом захоплення приміщення ОДА. Працівники облдержадміністрації покинули приміщення, кабінети закриті. А сам очільник Василь Чуднов ще під час штурму втік через задній вихід зі свого кабінету, так і не поспілкувавшись із громадянами.

 

Як стверджують «Збручу» у Штабі національного спротиву Івано-Франківщини, ідея захоплення ОДА, так само, як і вчора у Львові, виникла спонтанно, після того, як люди, зібравшись на кількатисячне народне віче перед ОДА і вимагаючи відставки губернатора, не дочекались його появи на мітингу. У попередній розмові із депутатом обласної ради та керівником місцевого Штабу національного спротиву Василем Поповичем губернатор сказав, що заяви про відставку писати не буде і до людей більше не вийде. Тож, сьогодні люди вирішили піти до Чуднова самі…

 

Отака міні-барикада тепер у Франківську "прикрашає" підїзд до будинку де розташована ОДА

 

Депутати обласної ради, які були присутні на віче, оголосили прийом депутатів у приміщенні, яке ОДА ділить разом з обласною радою. А тому на законних підставах вимагали від правоохоронців, які кількома рядами охороняли вхід до будівлі, пропустити їх. А тоді група молодиків в касках, не дочекавшись реакції міліції, розпочала протискатись до дверей силоміць. Люди скандували «Міліція з народом», а міліція нікого не била. В процесі штурму розбито шибку у вхідних дверях до ОДА, хтось запустив димову шашку. Але, зрештою, люди зайшли в приміщення загалом неушкодженими. Паралельно до приміщень ОДА активісти дістались зі сторони міської ради через п’ятий поверх, де між міською та обласною частинами адмінбудинку є перехід. Тому «штурм» Івано-Франківської ОДА пройшов порівняно безболісно.

 

Тим паче, що і штурмувати не було чого. Як наголосив «Збручу» політолог Тарас Случик приміщення належить територіальний громаді Івано-Франківська, а ОДА просто його орендує. Отже, люди зайшли у свою будівлю. Сьогоднішні події в Івано-Франківську Тарас Случик назвав «нормальним процесом виявлення народовладдя, самоорганізації населення, як реакції на те беззаконня, що зараз відбувається в країні. Всі поводяться ввічливо, ніхто не постраждав, сутичок не було. Все цивілізовано і демократично. Незабаром буде обрано легітимний орган управління замість ОДА – народну раду».

 

"Майданівці" вираховують помешкання місцевих "беркутівців" і тиснуть на них морально

 

Звісток від поки ще чинного голови Івано-Франківської ОДА Василя Чуднова наразі немає, а вже завтра, 25 січня, відбудеться сесія обласної ради, після якої, очевидно, буде створено нову владу області. До складу народної ради мають увійти громадські активісти, студенти та журналісти.

 

Доки ОДА буде заблокованою, наразі невідомо. У Штабі говорять, що зараз основне вистояти сьогоднішню ніч, до завтрашньої сесії, коли оберуть новий орган врядування. Тарас Случик говорить, що доки треба буде, доти люди і будуть обороняти приміщення. Є інформація, що на підмогу міським силовикам у звільнення ОДА від майданівців будуть стягнуті підрозділи з районів. Тому активісти виступили у соцмережах із закликом до правоохоронців та військових бойкотувати накази їхнього керівництва та ставати на бік активістів Майдану. Паралельно ведеться укріплення барикад перед входами до ОДА. Організовано їдальню та медпункт, формуються загони самооборони.

 

Тим часом прокуратура області розпочала кримінальне провадження за фактом захоплення приміщення ОДА.

 

Цікаво, що сьогоднішній – результативний штурм ОДА – не перший. Перша спроба зайняти приміщення відбулась вночі напередодні. У соцмережах самоорганізувалась група із близько двох сотень осіб, які оперативно прибули під ОДА. Та не знайшлося лідера, який би повів людей на штурм. Тож молодики постояли і розійшлись.

 

Ще одна група активістів закидала яйцями готель «Франц», який за їх інформацією належить нардепу-тушці від Івано-Франківщини Володимиру Купчаку. Нагадаємо, що пан Володимир вийшов із фракції «Батьківщини» і став позафракційним буквально за декілька місяців після обрання народним депутатом. Цим накликав на себе народний гнів.

 

Також сьогодні пройшла акція під стінами міського суду, де відбувалась суддівська колегія з огляду на ситуацію у місті. Тут люди закликали суддів бути чесними з народом і не приймати ганебних рішень. Зайти всередину учасникам акції не вдалось, оскільки двері в приміщення були зачинені та забарикадовані зсередини.

 

Місцевий автомайдан вчора провів дві акції-пікети. Одна з них відбулась під стінами відпочинкового комплексу «Князь Святослав» у селі Вістова Калуського району, який належить депутату-регіоналу Василю Личуку і функціонує із порушеннями екологічного законодавства. А друга - біля будинку одного з керівників Івано-франківського «Беркуту» Анатолія Віконського, який за даними активістів зараз перебуває у Києві. Люди скандували гасла на кшталт «Ганьба «Беркуту». Теж написали на стінах будинку.

 

Продовжується блокування військових частин в Івано-Франківську та Калуші для недопущення виїзду силовиків на Київ. Паралельно постійно формуються групи людей, бажаючих поїхати на центральний Майдан. Як повідомили «Збручу» у Штабі національного спротиву за останні дні виїхало більше 2000 осіб. Також продовжується збір коштів на потреби Майдану. Станом на 23 січня зібрано більше двохсот тисяч гривень.

 

24 січня на Прикарпатті оголошено Днем жалоби за загиблими під час протестних мирних акцій в місті Києві 21-22 січня 2014 року. Прапори на будівлях всіх форм власності були приспущені, а в церквах відправлялись поминальні панахиди.

 

У Львові збунтувалася навіть психлікарня

 

Барикада перед Львівською ОДА хоч виконує суто декоративну функцію, а зроблена на совість

 

Тисячі людей у Львові прийшли попрощатися зі своїм земляком – Юрієм Вербицьким, якого вбили під час акцій протесту в Києві. До церкви Різдва Пресвятої Богородиці та на Личаківське кладовище, де  поховали активіста Майдану, прийшли тисячі людей.

 

А тим часом, нині – другий день народовладдя на Львівщині. Приміщення місцевої ОДА, нагадаємо, зайняли ще вчора. Вчора ж таки написав заяву на звільнення намісник президента Олег Сало. Обласний голова, щоправда згодом своєї заяви зрікся, заявивши що залишається вірний президентові, і документ, написаний під тиском громади, просить вважати не дійсним. Нині Сало стояв під стінами ОДА, а точніше біля пам’ятника Чорноволові і бідкався, що мусить керувати областю по-телефону, але натякнув, що перемовини з обласною радою тривають, зокрема, з огляду на те, що треба приймати бюджет і перераховувати кошти на соціальні виплати.

 

Очільник ОДА навіть не намагався пройти на робоче місце, на відміну від кількох десятків простих працівників, що прийшли зранку на роботу, У дверях приміщення їх зустріли кілька десятків «сквоттерів» у респіраторах і без жодної дипломатії пояснили, що нині люди мають вихідний.

 

Так само вихідні влаштували чиновникам жителі Радехова, Стрия, Сокаля та Буська, де люди пішли за прикладом Львова та зайняли приміщення районних адміністрацій.

 

А так от комфортно виглядає простір за львівською барикадою

 

На титул комедії дня претендує історія з працівниками спецпідрозділу «Грифон», який сьогодні зранку заблокували пильні жителі міста Лева на виїзді з будівлі Львівської обласної психіатричної лікарні. Міліціонери, що заступили на зміну і мали вирушати до львівських судів та на конвоювання арештованих, опинилися в облозі. В автобусі, яким вони вирушали на чергування, спустили колеса. Міліціонери від гріха подалі повернулися в корпус. А перед виїздом з лікані на вулиці Кульпарківській виросла барикада.

 

Тим часом працівники іншого спецпідрозділу – «Беркут» – почали писати рапорти на звільнення. Станом на зараз 9вечір 24 січня) достеменно відомо про демарш із одіозного міліцейського спецпідрозділу чотирьох його бійців.

 

У Тернополі бунтують і переназивають вулиці

 

Барикада у Тернополі

 

Тернопільську ОДА мітингувальники, яких було буквально кілька сотень, захопили теж ще вчора. Цьому активно перешкоджали правоохоронці. Проте, не стримавши натовпу, все ж таки двері адміністративної будівлі таки відчинили. Під вигуки «Банду геть!» майданівці зайняли вестибюль та інші поверхи. Голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна майданівці на робочому місці не застали.

 

Вже наступного дня міліцією за дії під час блокування Тернопільської ОДА відкрито три кримінальні провадження по факту захоплення адмінбудівлі, «хуліганських вчинків» тернопільського громадського діяча Олександра Башти й щодо побиття правоохоронця. Про це повідомили у прес-службі обласного управління МВС.

 

Після захоплення ОДА в Тернополі депутати облради розпочали в адмінбудівлі цілодобовий безстроковий прийом громадян. «Двері обласної ради відкриті для усіх наших виборців, — заявив голова обласної ради, Василь Хомінець. — Мешканці області можуть постійно звертатися до депутатів обласної ради, висловлювати власні позиції, доводити до їх відома факти утисків чи тиску на працівників бюджетної сфери, студентів, журналістів тощо». Голова облради закликав правоохоронні органи не чинити перешкод громадянам і забезпечувати порядок.

 

Із самого ранку 24 січня, в Тернопільській ОДА чимало народу. Після захоплення адмінбудівлі тут ночували кілька сотень людей. Протестувальники зайняли кілька поверхів приміщення. Чиновників така ситуація не вибила із колії — вони прийшли на свої робочі місця і продовжують працювати у звичному режимі. Також в облдержадміністрації чергують кілька десятків правоохоронців.

 

Частина активістів прийшла на прийом до голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна. Проте, як і вчора, посадовця на місці не було – заступник каже, що президентський намісник зліг із високим тиском до лікарні. Однак люди кажуть, що готові чекати на очільника ОДА хоч кілька днів. Вони вимагають його відставки й повернення тернопільських беркутівців із Києва.

 

Натомість ставленик президента в Тернопільській області відмовився зустрічатися з людьми. Його позицію опубліковано на сайті обласної держадміністрації. «Мене призначив Президент і я піду з посади керівника області лише після його рішення», — заявив Валентин Хоптян.

 

Аби втихомирити людей, до відвідувачів вийшов заступник голови ОДА Василь Гецько. Він повідомив, що очільник області перебуває у лікарні, а заступники голови, начальники і директори управлінь та департаментів продовжують виконувати свою роботу. Він запевнив, що, «незважаючи на політичну ситуацію в країні, влада області продовжує працювати над розвитком Тернопілля». Проте його заявою люди не вдовольнилися, тому з приймальні очільника області не вступаються.

 

Вчора (23 січня) відбувалася сесія Тернопільської міської ради. Народні обранці ухвалили рішення перейменувати Майдан Мистецтв на Площу Героїв Євромайдану. Також депутати затвердили заяву, з якою звернулися до Президента України. «Так званим голосуванням 16 січня Верховна Рада України перекреслила базові громадянські свободи в Україні. «Закони» від 16.01.2014 р. були «прийняті» Верховною Радою з грубими порушеннями Конституції України і закріпленого у ній принципу верховенства права, спрямовані на звуження змісту та обсягу конституційних прав і свобод громадян України, — йдеться у документі. — Беручи до уваги очевидну протиправність «законів» від 16.01.2014 р. і за процедурою ухвалення, і за змістом, закликаємо вас вжити рішучих дій щодо їх скасування».

 

Нині, 24 січня, міський голова Тернополя Сергій Надал повідомив про те, що у місті створено штаб громадської безпеки Тернополя. Сюди увійшли працівники міліції, МНС та депутати.

 

Надвечір стало відомо, що Тернопільський окружний адміністративний суд встановив обмеження з доступу, перешкоджання та блокування адмінбудинків Тернопільської обласної державної адміністрації, прокуратури Тернопільської області, прокуратури міста Тернополя та УМВСУ в Тернопільській області. Тривалість заборони — з 22 січня 2014 року по 22 лютого 2014 року. Також на 25 січня планується проведення сесії обласної ради. На порядок денний виноситься питання про суспільно-політичну ситуацію в Україні.

 

 

 

24.01.2014