Сланцевий газ: галицька десятина

Уряд дотримався своєї обіцянки перед двома областями Галичини і представив проект Договору щодо передачі пропорційних частин процентної частки держави у прибуткових вуглеводнях, видобутих на Олеській площі компанією «Шеврон». Перед цим у ВРУ прийняли необхідні зміни до Бюджетного кодексу України. Ці десять відсотків одні називають моральною компенсацією для областей, а інші вбачають у договорі певні невідповідності.

 

На Галичині газ зі сланців добуватимуть на території площею 6 тисяч 234 м кв.

 

Уряд виконав свої обіцянки, які в особі міністра палива та енергетики Едуарда Ставицького дав депутатам Івано-Франківської та Львівської обласних рад під час погодження ними Угоди про видобуток сланцевого газу американською компанією «Шеврон» на території Олеської площі. Зокрема, депутати на слово міністру повірили, що КМУ заключить із обласними радами договір про перерахунок обласним бюджетам десяти відсотків від долі держави, передбаченої Угодою, а парламент ухвалить відповідні зміни до Бюджетного кодексу, аби такий перерахунок став законним.

 

На початку листопада Верховна рада ухвалила законопроект депутата з Івано-Франківщини Юрія Дерев’янка “Про внесення змін до бюджетного кодексу щодо коштів від використання державної частини виробленої продукції відповідно до угод про розподіл продукції”. Документ пропонує розподіляти кошти від реалізації частини видобутих вуглеводнів, відповідно до угоди про розподіл продукції, в таких пропорціях: 50% – обласній раді, 25% – районній раді і 25% – сільській (селищній) раді. Ці норми будуть застосовуватися до всіх угод про розподіл продукції, які продовжують діяти після набрання чинності закону, незалежно від дати їх укладення. 

 

А минулого тижня Кабінет міністрів України представив для погодження обласними радами проект договору щодо розподілу десяти відсотків від процентної частки держави, передбаченої Угодою із «Шевроном». Саме цей відсоток депутатам обласних рад вдалось «вибити» у держави на розвиток своїх територій на останніх сесіях. І він став обов’язковою умовою, за якої обласні ради надали свої згоди на укладення сланцевої угоди.

 

Проект договору розробив Кабінет міністрів України. Згідно документу дві області Галичини будуть отримувати пропорційні частини від виділеної їм десятини. Пропорція буде розраховуватись кожного календарного кварталу в залежності від обсягу видобутку на території кожної з областей і виплачуватиметься державою у грошовому еквіваленті. Відповідно, якщо впродовж кварталу видобуток здійснюватиметься лише на території однієї області, то вона і отримає усі десять відсотків. Кошти, отримані за цим договором повинні використовуватись на регіональні потреби областей.

 

Документ укладається і діє протягом усього терміну дії Угоди із компанією «Шеврон» про видобуток вуглеводів на території Олеської площі. Умови договору можуть бути змінені за письмовою згодою сторін. Теж саме стосується і дострокового припинення дії договору взагалі. Договір включає трьох підписантів, які мають однакову юридичну силу: КМУ, Івано-Франківська та Львівська обласні ради.

 

Так коротко про те, що йдеться у проекті договору представленого на розгляд обласних рад. З повним текстом документу можна ознайомитись ТУТ.

 

Отож, проект договору є. Якою ж буде процедура його погодження «Збруч» поцікавився у керуючого справами Івано-Франківської обласної ради Івана Даніва: «Це питання розглядалось на апаратній нараді і голова дав доручення виконавчому апарату обласної ради проаналізувати проект, оскільки там криється певна невідповідність. Тож будемо вивчати силами юридичного відділу облради або й залучати сторонніх фахівців. Також проект договору є доступним для всіх і, приміром, депутати теж можуть вносити свої пропозиції. Ми все досконало вивчимо і тоді будемо приймати рішення. Очевидно, що колеги зі Львова теж отримали проект договору і теж будуть його вивчати. Можливо, вийдемо на якусь дискусію». Також пан Іван повідомив, що на чергове засідання сесії, яка відбудеться 29 листопада, це питання виноситись не буде. А чи буде виноситись взагалі, чи буде якась інша процедура його погодження, Іван Данів наразі відповісти не готовий. Так само, не конкретизував, яка саме невідповідність у договорі насторожила керівництво обласної ради.

 

Що ж про проект договору думають у двох найбільших фракціях Івано-Франківської обласної ради «Збруч» запитав у їхніх голів.

 

Голова фракції ВО «Свобода» Василь Попович з текстом договору ще не ознайомлювався, але передбачає, що основним завданням стане його затвердження в принципі. Так, як це було з самою Угодою, коли ті десять відсотків не були законодавчо передбачені взагалі. Але угоду все одно затвердили. Зараз, щоправда, зміни до законодавства, до Бюджетного кодексу уже внесені, і передача десятини від держави до областей стала можливою. Чи буде фракція «Свободи» вносити якісь пропозиції пан Василь сказати не зміг, бо не бачив ще самого проекту договору. Нагадаємо, що у засіданні сесії, яка погоджувала Угоду із «Шевроном», фракція «Свободи» участі взагалі не брала.

 

Голова фракції ВО «Батьківщина» Юрій Романюк називає цей договір моральною компенсацією за травми. «Це хоч щось, і на даному етапі все, що ми змогли вирвати для наших областей. Тепер надія на доброчесність «Шеврону». Бо якщо вони будуть використовувати якісь схеми, завищувати собівартість видобутого газу, то, відповідно, держава і області будуть недоотримувати свої кошти. Адже, «Шеврон» - це закрита компанія, ми не зможемо там нічого перевірити, як вони рахують собівартість. Крім того, існує поняття комерційної таємниці. А частка держави вираховується від чистого прибутку компанії. Тому тепер все залежить від того, наскільки чесно і прозоро «Шеврон» цей прибуток буде показувати».

 

21.11.2013